Bloempotkachels zorgen voor run op terracotta: 'Het loopt hier als een trein'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, zoeken veel mensen naar alternatieve manieren om er op koude dagen warmpjes bij te zitten. Bijvoorbeeld door een zogenoemde 'bloempotkachel' in elkaar te zetten. En dat merken ze bij tuincentra, waar de terracottapotten over de toonbank vliegen. Maar is zo'n alternatieve kachel wel een goed idee?
"Het loopt hier als een trein", vertelt Michou van Schaik van Intratuin Leidsche Rijn over de verkoop van aardewerken potten. "En dat terwijl we die normaal amper verkopen in het najaar. Dat is nu wel anders. Zo had ik hier vorige week nog een vrouw aan de kassa die in een keer alle terracottapotten opkocht."

Hoe werkt het?

De bloempotkachel kun je op allerlei manieren zelf maken. Maar waar het op neerkomt is dat je een aantal waxinelichtjes onder een kleine terracottapot zet, met daarover een grotere pot. De bloempotten warmen op die manier op en geven stralingswarmte af. Dit zou een groter gevoel van warmte moeten geven dan wanneer je alleen de kaarsjes opbrandt, zonder pot dus. Online zijn allerlei handleidingen te vinden over hoe dit zelf te maken. Maar of het ook daadwerkelijk nut heeft, is nog maar de vraag.

Die toegenomen populariteit merken ze ook bij tuincentrum GroenRijk in Nieuwegein. "Zeker. We verkopen echt een stuk meer dan andere jaren, zeker voor deze tijd van het jaar", laat eigenaar Theo Baars weten. En klanten vertellen hem ook dat ze de potten en schotels gaan gebruiken voor een zelf gefabriceerd kacheltje. "Dat hoor ik steeds vaker. Of het werkt, weet ik niet. Maar de extra verkoop is natuurlijk alleen maar fijn."

Alleen met een plant

Hoewel de terracottaverkoop op sommige plekken dus een flinke boost heeft gekregen, merken ze dat effect zeker niet overal. "De omzet van terracotta is bij ons niet gestegen, nee", vertelt een werknemer van Tuincentrum Werkhoven. "Het verkoopt wel, maar dan vaak met een plant erin. Dus dan gebruiken ze het vast niet als kachel." Ze ziet overigens wel meteen een verdienmodel in het verhaal. "Misschien moeten we hier maar eens reclame mee gaan maken."
Bij een groothandel in aardewerk merken ze ook nog weinig van de hype. Maar, zo benadrukt een medewerker, de verkoop van terracotta is al sinds de coronacrisis hoger dan ooit. "Toen werd tuinieren ineens hartstikke populair. En de hoax van die kacheltjes, want dat is het, is ook al langer gaande", merkt hij enigszins sceptisch op. "Het is een mooi verhaal hoor. Maar het werkt natuurlijk niet."

Niet goedkoper

Ook de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ziet weinig heil in het gebruiken van een bloempotkachel. "Het is logisch dat mensen in deze tijd op zoek gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen", laat een woordvoerder weten. Maar aan deze manier kleven volgens hem wel een aantal risico's. "En dat zijn niet alleen brand- en verbrandingsrisico's, maar ook zeker het risico op koolmonoxidevergiftiging. Bovendien is aangetoond dat deze manier van verwarmen niet goedkoper is dan met de cv-ketel."
Wil je nu toch graag zo'n bloempotkachel in je huis? Dan heeft de VRU nog wel aantal tips. "Zorg dat je de pot op een stevige, onbrandbare ondergrond zet, uit de buurt van brandbare materialen", legt de woordvoerder uit. "Raak de pot alleen aan met een ovenwant, ventileer de ruimte goed en zorg dat je een koolstofmonoxidemelder in huis hebt."
Of de bloempotkachels nu nut hebben of niet, bij de Intratuin in Leidsche Rijn begint de terracottavoorraad langzaam op te raken. "De potten hebben we nog wel op voorraad", zegt Van Schaik. "Maar van de schoteltjes hebben we er niet meer zo veel. En ook brandgel en lampenolie vliegen over de toonbank. Mensen zoeken allerlei creatieve manieren om hun huis warm te houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.