Vitens: gebrek drinkwater vooral in Utrecht snel een probleem

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Als er niet snel wordt ingegrepen, is er straks niet meer voldoende drinkwater voor iedereen. Daarvoor waarschuwt waterbedrijf Vitens. Vooral in Utrecht en Amersfoort is haast geboden, omdat daar ook veel nieuwe woningen op het waternet moeten worden aangesloten.
Samen met negen andere waterbedrijven luidde Vitens vandaag de noodklok. Omdat de bevolking groeit en er veel nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd, groeit de vraag naar water al jaren. Tegelijkertijd is de kwaliteit van veel bronnen juist verslechterd, door vervuiling vanuit de landbouw, industrie en huishoudens.
En dus moet de productie snel worden verhoogd. "De vraag naar drinkwater is de laatste jaren meer gestegen dan verwacht", laat Thomsy Jongepier van Vitens weten. Dat is echter nog niet zo makkelijk, omdat het aantal waterbronnen waaruit geput kan worden minder snel groeit dan de vraag.

Anders omgaan met water

Dit heeft vooral te maken met vergunningen. Die kunnen vaak niet optimaal worden benut, onder meer vanwege de lage waterkwaliteit en omdat natuurbelangen uitbreiding in de weg staan. Het aanvragen van nieuwe vergunningen duurt bovendien meestal te lang, "onder meer door trage besluitvorming en langdurige vergunningsprocedures".
Vitens wil daarom een 'watertransitie'. Daarmee bedoelt het bedrijf dat we anders moeten omgaan met water. "Bijvoorbeeld door waterbewust te bouwen. Dus dat je eerst kijkt of er op een bouwlocatie toch wel drinkwater beschikbaar is. En door nieuwbouw watervriendelijk op te zetten, door water te hergebruiken of regenwater op te vangen."
Daarnaast voeren we in Nederland al het water dat uit de lucht valt meteen af naar zee. Dat beleid past volgens Jongepier niet meer in deze tijd van waterschaarste. "We moeten naar manieren zoeken om al dat water beter te benutten. Als drinkwater, maar bijvoorbeeld ook door het meer te laten infiltreren in de grond."

Maatregelen nu nodig

Maar dit zijn volgens Vitens maatregelen voor de lange termijn, terwijl de problemen ook nu al spelen. Het bedrijf zou daarom graag zien dat vergunningen voortaan sneller worden verleend en dat de kwaliteit van waterbronnen beter wordt beschermd. Dat moet gebeuren door meer maatregelen te nemen tegen het dumpen van afval door de industrie en verontreiniging vanuit de landbouw.
De meeste waterbedrijven komen pas in 2030 in de problemen. Voor Vitens en twee andere bedrijven geldt dat echter niet. Om niet in de problemen moet de productie bij hun eigenlijk al meteen worden opgehoogd. "Wat ons betreft zijn daarbij geen taboes, de nood is hoog", zegt Jongepier daarover.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.