Ontwerp Amersfoorts Eemplein

AMERSFOORT - Groen, ontspanning en ontmoeting. Die drie termen zijn van toepassing op de openbare ruimte van het toekomstige Eemplein in Amersfoort. Dinsdag is het ontwerp gepresenteerd..
De openbare ruimte in het gebied bestaat uit het plein, de Eemlaan, de Gaslaan en het gebied langs de Nieuwe Poort. De brede Eemlaan wordt met zijn vele bomen een entree naar het gebied.
Het plein zelf vormt ongeveer de helft van de in te richten openbare ruimte. Je kunt er zitten onder de bomen, op de terrassen of de trappen. Er is ruimte voor evenementen en bijboorbeeld een markt. Op het schuin aflopende plein en de grote tribunetrap kunnen straks evenveel mensen als op de Hof genieten van optredens op een podium aan de Eem.
Langs de Eemlaan en op het plein staan bomen en er zijn grote 'groene eilanden' in het ontwerp. Ook is gekozen voor duurzame oplossingen voor licht en bestrating. Voor het stallen van fietsen worden 300 fietsklemmen geplaatst. Later kunnen naar behoefte nog 200 extra klemmen geplaatst worden.
Het Eemplein wordt een aansprekend plein met voorzieningen die passen bij de groeiende stad. Rond het plein verrijzen onder meer een Pathé bioscoop met acht zalen, winkels, horeca, appartementen en het Eemhuis, waarin Bibliotheken Eemland, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en kunsthal KAdE zich vestigen. Albert Heijn, Media Markt, Xenos en Blokker zullen nieuwe, grote vestigingen openen.
De Alliantie realiseert in totaal 72 woningen, bestaande uit achttien sociale huurwoningen, 44 vrije sector huurwoningen en tien koopwoningen voor starters. In een latere fase worden nog een kantoor en appartementen aan de Eem gebouwd. Het plein krijgt een parkeergarage met 750 plaatsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.