Amersfoort heeft de begroting rond en dit gaan inwoners daarvan merken

© RTV Utrecht
Amersfoort - Woningen bouwen, het vergroenen van de stad en mensen helpen die financieel in de knel zitten. Wie naar de begroting van Amersfoort kijkt voor de komende jaren ziet dat voor deze onderwerpen veel geld wordt uitgetrokken. Maar de gemeentelijke belastingen gaan ook omhoog. Een gemiddeld gezin is volgend jaar bijna 60 euro meer kwijt. Hieronder lees je waar de gemeente het geld aan uitgeeft.
In totaal heeft Amersfoort ruim 624 miljoen euro om uit te geven. Duizelingwekkend, maar heel bescheiden als je het vergelijkt met Amsterdam waar 5,7 miljard euro te besteden is. In Utrecht gaat het om 1,7 miljard euro. Het blijven bedragen waar moeilijk een voorstelling van te maken is. Interessanter is daarom om te zien hoe het geld verdeeld wordt.

Meer fiets, minder auto

Meest opvallend is dat deze coalitie anders om wil gaan met vervoer. De fietser krijgt meer ruimte en voor de automobilist wordt het juist lastiger. Ruim 9 miljoen euro trekt Amersfoort daarom uit om wegen anders in te richten en meer fietspaden aan te leggen. De nieuwe progressieve en groene coalitie investeert daarnaast flink in vergroening van de stad. De komende vier jaar wordt er 2,5 miljoen euro opzij gezet om nieuwe bomen te planten. Hieronder zie je de verdeling per thema.
© Gemeente Amersfoort
Er zijn ook opvallende investeringen die duidelijk terug te voeren zijn op de wensen van individuele partijen. Zo wordt er bijvoorbeeld structureel vier miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van het cultuuraanbod, een grote wens van D66. Een ander voorbeeld zijn de maatregelen die het welzijn van dieren moeten verbeteren, een duidelijke wens van de Partij voor de Dieren. Amersfoort zet hier 400.000 euro voor opzij.

Inzamelen wordt duurder

Uiteraard heeft Amersfoort uitgaven die iedere andere gemeente ook heeft. Het leefbaar en schoon houden van een gemeente kost overal veel geld. De grootste kostenpost op de begroting is in Amersfoort daarom bedoeld voor wat de gemeente stedelijk beheer en milieu noemt. Denk hierbij aan het ophalen van afval en het gebruik van het riool. Amersfoorters gaan hier meer voor betalen. "Inzamelen is duur geworden", licht wethouder van financiën Willem-Jan Stegeman (D66) toe. Het gaat gemiddeld om een stijging van 6 procent per huishouden, bijna zes tientjes meer. Hieronder zie je wat de verschillen zijn tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens.
© Gemeente Amersfoort
Naast stedelijk beheer liggen ook de uitgaven voor bijvoorbeeld wonen en het sociaal domein voor het grootste deel vast. De gemeenten moeten er nu eenmaal voor zorgen dat er voorzieningen zijn en dat huizen gebouwd worden. Maar op de begroting vind je ook onderwerpen als cultuur en mobiliteit. Hierin maken gemeentebesturen keuzes die voortkomen uit de politieke wensen am ambities van de partijen die onderdeel vormen van dat bestuur. In Amersfoort hebben D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren het voor het zeggen. Wethouder Stegeman denkt dat er een "evenredige verdeling" terugkomt in de begroting van wat de partijen willen.

Mensen in de knel

Maar de meeste Amersfoorters zullen vooral bezig zijn met de vraag hoe ze iedere maand financieel uitkomen. Wat doet de gemeente om te helpen? Maatwerk lijkt het sleutelwoord. Zo krijgen inwoners die het niet redden een energietoeslag, net als in andere gemeenten. Maar wie het harder nodig heeft krijgt in Amersfoort meer. De gemeente gaat bovendien 300 huishoudens met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis benaderen om te investeren in spouwmuurisolatie.
Amersfoort wil kwetsbare groepen actief benaderen. "Er zijn mensen die boven de bijstandsnorm verdienen, maar die in de praktijk een heel laag besteedbaar inkomen hebben. Uiteindelijk wil je de mensen helpen die het het hardst nodig hebben", vertelt wethouder bestaanszekerheid Nadya Aboyaakoub-Akkouh (GroenLinks).
Tenslotte de vraag waar dit allemaal van betaald wordt. Hoe staat Amersfoort er financieel gezien voor? "Gunstig", is het korte antwoord van wethouder financiën Willem-Jan Stegeman. Er is volgens de wethouder de afgelopen jaren goed op de schatkist gepast en er komt meer geld uit Den Haag voor de gemeentelijke taken. Er hoeft dan ook niet bezuinigd te worden om de ambities uit het coalitieakkoord uit te voeren. Tegelijkertijd gaan de gemeentelijke lasten dus wel omhoog. Stegeman erkent dat dit er in kan hakken bij mensen die weinig te besteden hebben. "Dat het om een paar tientjes gaat wil zeker niet zeggen dat ik het bagatelliseer."
Op 1 november vinden de algemene beschouwingen plaats en mag de oppositie zich uitspreken over de begroting. Een week later word de begroting definitief vastgesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.