Brieven van Mohammed B. aan Ridouan T. gepubliceerd

© ANP
Vianen - De advocaten van de vermeende topcrimineel Ridouan T. uit Vianen hebben brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. De twee zaten samen gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en correspondeerden met elkaar.
Eerder waren al vijf brieven van T. aan B. naar buiten gebracht. De advocaten van Ridouan T. hebben de brieven die Mohammed B., aan hun cliënt heeft gestuurd nu dus ook openbaar gemaakt. De advocaten van T. willen daarmee een eind maken aan de speculaties over de correspondentie, laten Inez Weski en Thomas van der Horst weten.
Volgens de advocaten werd er in een uitzending van Humberto op Zondag op RTL4 door gasten gespeculeerd over "extremistische gevaren door contacten van cliënt T. met Mohammed B." De brieven van B. aan T. zouden eerder bewust niet zijn gepubliceerd omdat ze "jihadistisch" van aard zouden zijn. Maar volgens de raadslieden zijn alle brieven "door verschillende justitiële diensten gecontroleerd en goedgekeurd" en was dat "terecht". Datzelfde geldt ook voor de boeken waarover de twee gedetineerden schrijven.

Inhoud

Het document met de inhoud is met instemming van de verdediging van Mohammed B. gepubliceerd. Het bevat 119 pagina's aan handgeschreven brieven van B. aan Ridouan T. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en korte passages in het Arabisch. De teksten gaan vooral over de islam en de interpretatie en vertaling van Koranteksten. Verder schrijft B. soms over de omstandigheden van zijn detentie ("De directie wil ons volledig isoleren van de rest van de bajes, wat dat betreft waren we in de EBI beter af") en over zijn gezondheid. Hij is onder behandeling bij een reumatoloog.
De moordenaar van Theo van Gogh probeert T. ook te bemoedigen: "Broeder, probeer je situatie als een geschenk te ervaren; een mogelijkheid, een kans om je te wijden aan Zijne Majesteit in de hemel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.