Utrecht trekt bijna 7 miljoen euro uit om inwoners te helpen tijdens duur najaar

© CU2030
Utrecht - Utrecht stelt bijna 7 miljoen euro beschikbaar om de energielasten van inwoners te verlagen en hulp te bieden tegen de hoge inflatie. Zo wordt de inkomensgrens voor de energievergoeding verhoogd. De vergoeding van 1300 euro komt daardoor voor meer huishoudens beschikbaar. De crisismaatregelen zijn bedoeld om "een brug te slaan" tot de landelijke maatregelen, die op Prinsjesdag zijn aangekondigd, ingaan.
"De ernstige signalen uit de stad en het uitblijven van maatregelen voor dit najaar zorgen ervoor dat we ons als gemeente genoodzaakt voelen onze inwoners extra te ondersteunen op het gebied van bestaanszekerheid", motiveert de gemeente de extra maatregelen.
Wethouder Linda Voortman van Utrecht wil zo snel mogelijk ingrijpen nu de situatie voor steeds meer Utrechters nijpend wordt. De koopkrachtmaatregelen van het kabinet gelden vanaf 1 januari 2023. "Dat komt voor veel mensen te laat", zegt de wethouder. "Wij willen mensen nú helpen. Op dit moment kloppen er al heel veel mensen aan bij de gemeente en organisaties in de stad."
Utrecht stelt een energievergoeding van 1300 euro beschikbaar voor inkomens tot 150 procent van het het wettelijk sociaal minimum. Tot nu toe lag de grens op 125 procent. Door deze aanpassing komen ongeveer 8000 extra huishoudens in aanmerking voor de vergoeding. Op deze manier wil de gemeente ook de (lage) middeninkomens compenseren. Deze maatregel gaat naar verwachting 6,4 miljoen euro kosten.
Uit een rapport blijkt dat een groot deel van de huishoudens met een inkomen van zo'n 140 procent van het sociaal minimum al fors tekort komt. "Zij kunnen tot nu toe nergens aanspraak op maken, maar zakken wel door het ijs." Eerder deze maand maakte de gemeente al bekend inwoners met een inkomen tot 200 procent van het wettelijk sociaal minimum te compenseren.

Hoe hoog het sociaal minimum is, ligt aan je leefsituatie. Voor een alleenstaande is dit € 1266,29, voor een stel €1756,10. In de oude situatie betekende dit dat een alleenstaande met een inkomen tot €1582,86 recht had op de energietoeslag, in de nieuwe situatie wordt dit bedrag verhoogd naar €1899,44. Voor een stel lag het bedrag op €2195,13. Dit wordt nu €2634,15 Onder de 21 liggen de bedragen een stuk lager.

De gemeente verwacht 60 procent van de huishoudens die in aanmerking komen voor de energietoeslag te bereiken. Er wordt een "forse campagne" opgezet om Utrechters te bereiken en ervoor te zorgen dat ze de regeling ook daadwerkelijk aanvragen.
Wethouder Linda Voortman laat weten dat meer dan 80 procent van de minima de energietoeslag heeft aangevraagd. Om mensen te bereiken die niet weten dat de nieuwe regeling er is, werkt de gemeente samen met organisaties en zogeheten sleutelfiguren. Dat kunnen leraren zijn, maar ook een imam of huisarts. "Het is heel belangrijk dat mensen weten wat de regelingen zijn", zegt Voortman. "Soms denken mensen dat ze er niet voor in aanmerking komen of ze schamen zich."
Naast de energietoeslag gaat de gemeente studenten individuele bijzondere bijstand verstrekken. Het is namelijk landelijk bepaald dat studenten niet in aanmerking komen voor de energievergoeding. Op deze manier worden zij toch geholpen bij de gestegen energiekosten. Voorwaarde is dat studenten een eigen energiecontract hebben.

Inkomenstoeslag en korting op zorgverzekering

De gemeente gaat meer doen om inwoners te helpen. Utrechters die drie jaar of langer een bijstandsuitkering ontvangen krijgen automatisch een 'Individuele Inkomenstoeslag'. Deze toeslag is voor inwoners die drie jaar of langer een laag inkomen hebben. Zo'n vierhonderd huishoudens hebben hier recht op.
Daarnaast krijgen alle volwassenen met de zorgverzekering U-polis aan het eind van dit jaar een korting op hun zorgverzekering van 30 euro. Bijna 10.000 mensen hebben hier recht op. Tot slotkomt er een kledingpas van 150 euro voor warme kleding voor 2000 kinderen. "We beseffen dat we hiermee een pleister plakken en de oorzaak nog niet opgelost is, maar de pas biedt gezinnen in een kwetsbare positie wel de noodzakelijke ondersteuning voor dit najaar."
De maatregelen moeten deze week nog ingaan. Deze gelden in ieder geval tot 1 januari. Eind dit jaar bekijkt de gemeente "of en wat er in 2023 aanvullend nodig is voor onze inwoners."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.