Eemnes doet aangifte van vandalisme na protesten voor en tegen boeren: 'Kap ermee'

Sticker op de Noordersingel in Eemnes.
Sticker op de Noordersingel in Eemnes. © NH Nieuws
Eemnes - Eemnes wil een einde maken aan de vele uitingen van boerenprotesten en de reacties daarop. De gemeente doet daarom aangifte van vandalisme.
Onlangs zijn op zo’n tweehonderd plekken stickers van de omgekeerde driekleur geplakt. Ze zitten op lantaarnpalen, verkeersborden en andere gemeentelijke objecten. Op de veerpont zijn banken en stoelen beklad met 'kwetsende teksten', hetzelfde geldt voor borden in Eemnes.
Volgens wethouder René ten Have is een grens bereikt. Hij vindt deze manier van communiceren in de openbare ruimte niet gepast. "Hou ermee op. Kap ermee en breng uw zorgen of grieven op een andere manier naar buiten", zei hij volgens NH Nieuws tijdens een raadsvergadering.
Gemeentemedewerkers hebben inmiddels de opdracht gekregen om alle uitingen te verwijderen en de mogelijke schade te herstellen. Wethouder Ten Have betreurt het dat de gemeenschap hiervoor de rekening betaalt.
Onder de politieke fracties in Eemnes is veel begrip voor de protesten van boeren in de gemeente. In juli sprak de voltallige gemeenteraad met een motie zijn steun uit en kreeg het college opdracht om de zorgen en bezwaren aan de minister van Landbouw over te brengen.
Het college heeft de omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen en ander straatmeubilair afgelopen zomer ook lang getolereerd, maar besloot ze twee weken geleden toch te verwijderen uit respect voor de lokale veteranen die op die dag in het zonnetje werden gezet.

Polarisatie en ergernis

Onlangs stelde de lokale PvdA vragen over de protestacties. Volgens fractievoorzitter Marcus van den Brink is een andere trend van uitingen in de openbare ruimte zichtbaar nu de omgekeerde vlaggen in de gemeente zijn weggehaald. Hij doelt onder meer op het bekladden van borden in de polder van mensen die tegen de boerenprotesten zijn. "Protesteren staat iedereen vrij, maar dat mensen hun onvrede uiten op gemeentelijke objecten kan niet."
Van den Brink: "Wij waren een beetje bang voor polarisatie en dat lijkt zich nu toch voor te gaan doen nu het protest met omgekeerde vlaggen omarmd wordt door andere groepen. Het is niet gezegd dat dit allemaal uitingen zijn van boerenprotest."
Veel Eemnessers ergeren zich volgens de PvdA aan de blauw-wit-rode plastic linten om bomen en lantaarnpalen en dat er een negen meter hoge stro-pop in een weiland staat bij de entree van het dorp. Deze groep zou zich hierover niet durven uit te spreken, stelt de fractie.
“Dat is jammer. Het college zou zich dit kunnen aantrekken en iets moeten doen aan de kloof die de samenleving dreigt te splijten. De overheid moet mensen verbinden, juist als de belangen of meningen verschillend zijn”, aldus fractievoorzitter Van den Brink.
De sippe stro-pop in Eemnes
De sippe stro-pop in Eemnes © ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.