Bijna 7 op de 10 Utrechters douchen korter: 'Goed voor portemonnee én klimaat'

Een zandloper kan helpen om korter te douchen.
Een zandloper kan helpen om korter te douchen. © ANP
Provincie Utrecht - De meeste mensen maken hun douchebeurt een stukje korter om gas en daarmee geld te besparen. Van de mensen die hun huis met gas verwarmen, geven zeven op de tien aan dat ze minder lang onder de douche staan. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in samenwerking met persbureau ANP.
"Goed nieuws en ook nodig", reageert Marlon Mintjes, energie-expert bij Milieu Centraal. Ze vindt het ook nodig. "Energie besparen is altijd goed, zowel voor je portemonnee als voor het klimaat." Al zegt de energie-expert dat er ook een kanttekening aanzit. "Het kan ook zorgelijk zijn als mensen het echt niet kunnen betalen."

Prijsplafond

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen. Aan het begin van de week ging de gasprijs nog verder omhoog door lekkages aan pijpleidingen Nord Steam 1 en Nord Stream 2. Het kabinet komt met een prijsplafond om energielasten van huishoudens te drukken. Details van dat plan moeten nog worden uitgewerkt.
Nu blijkt dat landelijk ruim zeven van de tien mensen korter doucht. In onze provincie is dat net wat minder. De verschillen tussen provincies zijn redelijk klein, heeft het ANP becijferd. In Zuid-Holland en Utrecht doucht zo'n 68 procent van de inwoners tegenwoordig korter uit besparingsoverwegingen. Terwijl in Friesland, Gelderland en Drenthe 76 procent van de mensen korter doucht.
Volgens ANP geven vooral ouderen aan dat ze korter douchen om zo gas te besparen. "Zo'n 85 procent van de 65-plussers is bereid korter te douchen. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 34 jaar is dit zo'n 60 procent", aldus het ANP.

Tips om korter de douchen

"Gemiddeld douchen we negen minuten per keer", aldus Mintjes van Milieu Centraal. Volgens de organisatie kan dat wel wat minder. "Wij pleiten voor vijf minuten per keer." De energie-expert heeft een aantal tips om korter te douchen. "Kies bijvoorbeeld een liedje uit dat 5 minuten duurt. Dat is erg handig voor kinderen. Of koop een zandloper."
En je kan nog meer doen. "Je kan ook een douchbeurt overslaan en je bij de wastafel met een washandje wassen. Of je kan tijdens het inzepen de douche uitzetten." Voor wie eigenlijk niet van kort douchen houdt, heeft Mintjes ook nog een tip. "Je kan ook een paar keer per week minder lang douchen en één keer per week een langere verwendouche nemen."
Utrechters douchen korter om geld te besparen

Paar honderd euro per jaar

En dat is dus goed voor je portemonnee. "Bij een gasprijs van 2,60 euro per m3 gas, waar we een tijdje geleden op zaten, bespaar je 170 euro per jaar als je van een douchebeurt van negen minuten naar een douchebeurt van vijf minuten gaat. En dat als je vijf keer per week doucht, zoals we gemiddeld doen." Inmiddels is de gasprijs gestegen naar boven de 3,00 euro per m3 gas en zou de besparing dus nog groter zijn, namelijk 190 euro per jaar, zegt Mintjes. En nog een laatste tip: "Met een waterbesparende douchekop bespaar je jaarlijks nog eens 70 euro extra."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.