Herstelplan voor Leersum zo goed als zeker: 'In grote lijnen is het nu appeltje eitje'

De schade in Leersum na de valwind liep in de miljoenen
De schade in Leersum na de valwind liep in de miljoenen © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Leersum - De gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft vanavond zo goed als zeker een klap op het herstelplan voor Leersum. De gemeente wil vooral de schade aan bomen aan de noordkant van het dorp aanpakken, veroorzaakt door de valwind van 18 juni vorig jaar.
Eerder kreeg Leersum al een toezegging van de provincie over een bedrag van 1,5 miljoen euro. 1 miljoen euro daarvan wordt gebruikt voor de landgoederen, voor het herstel van de buitengebieden. De overige 500.000 euro zijn bedoeld voor de schade in het dorp. Voor alle herstelwerkzaamheden heeft de gemeente een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro beraamd.

Lindes in plaats van beuken

"Daarmee is een belangrijk doel bereikt", zegt Hubert van Zanten van de Stichting Bomen voor Leersum, die meteen na de valwind is opgericht. "We hebben ons ervoor ingezet dat we zo snel mogelijk met de gemeente om tafel konden om dit te regelen. Dat is gelukt. In grote lijnen is het nu appeltje eitje, want we verwachten dat er nu een akkoord komt. De gemeenteraad heeft hier al twee keer eerder over gesproken."
Een boom die vorig jaar in Leersum op een auto terecht kwam
Een boom die vorig jaar in Leersum op een auto terecht kwam © RTV Utrecht
Dat de nieuwe bomen binnenkort geplant kunnen worden, is dus zo goed als rond. Welke bomen dat zijn - daar ontstaat wellicht nog discussie over. "Het gaat dan met name om de Lomboklaan", zegt Van Zanten. "Daar stonden nu beuken en daar worden vooral lindes voor terug geplaatst omdat die boomsoort beter tegen verschillende weersomstandigheden bestand is, zeggen deskundigen. En dat is toch best ingrijpend, want het is gewoon een ander soort boom. Maar binnen het gehele herstelplan is het natuurlijk maar een detail."

Totale schade van 13,3 miljoen euro

In juni vorig jaar veroorzaakte een valwind een ravage in Leersum. In ongeveer dertig tellen werd in en om het dorp een spoor van vernieling achtergelaten. Negen mensen raakten gewond, ruim honderd huizen waren beschadigd en er werd zo'n 730 hectare aan bos aangetast. De uiteindelijke schade die de storm veroorzaakte, bedroeg 13,3 miljoen euro.
Met het herstelplan kunnen binnenkort de eerste bomen weer worden geplant, het plantseizoen start in de herfst en loopt tot aan het voorjaar. Niet alle straten zullen meteen aangepakt kunnen worden, op de Meester Bosweg lopen bijvoorbeeld leidingen en kabels. In dat geval is het planten van nieuwe bomen minder makkelijk. "Wortels en gasleidingen - dat gaat niet samen", zegt Van Zanten.

Herstelplan 400.000 euro duurder

In het raadsvoorstel dat bij het herstelplan hoort is na te lezen hoe de bomen gefinancierd worden, grotendeels via een investeringskrediet. De kosten zijn in de loop van dit jaar gestegen. "Voor de uitvoering van het gehele herstelplan (planvorming en uitvoering) moeten wij op basis van alle definitieve berekeningen de raming verhogen tot maximaal 1.478.000 euro, een toename van 404.000 euro ten opzichte van de eerdere raming [...]. De hogere kosten worden vooral veroorzaakt door prijsstijgingen, de keuze voor groeiplaatsverbetering, de verlaging van bermen en overige kosten [...].", zo staat in het voorstel. Ook het waterschap trekt de portemonnee en wil 45.000 euro subsidie verstrekken.
Het herstelplan heeft zo'n grote kans van slagen omdat het breed gedragen wordt in Leersum. Hubert van Zanten van Stichting Bomen voor Leersum: "We krijgen er bijvoorbeeld ook twee natuurspeelplaatsen bij. Leersum wordt vanaf nu weer mooier. Al moeten we natuurlijk nog zo'n 30 jaar wachten tot er écht sprake is van herstel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.