Milieuactiegroep laat banden van terreinauto's leeglopen in Amersfoort: 'SUV's zijn een ramp voor onze gezondheid'

© Tyre Extinguishers
Amersfoort - In het Bergkwartier in Amersfoort zijn afgelopen nacht de banden van verschillende SUV's en 4x4 auto's leeg gelopen. Sympathisanten van milieuactiegroep Tyre Extinguishers zeggen daarvoor verantwoordelijk te zijn. "SUV's en 4x4's zijn een ramp voor onze gezondheid, onze openbare veiligheid en ons klimaat."
Op de voorruit van de getroffen auto's heeft die actiegroep een folder achtergelaten waarop bestuurders gewaarschuwd worden. Ook wordt de leegloopactie uitgelegd. De actiegroep heeft naar eigen zeggen bij 21 auto's de banden leeg laten lopen. "Steeds grotere auto's domineren onze steden en dat allemaal zodat een paar bevoorrechten met hun rijkdom kunnen pronken. Omdat regeringen en politici hebben gefaald om ons tegen dit gevaar te beschermen, moeten we onszelf beschermen", aldus de sympathisanten van milieuactiegroep Tyre Extinguishers.
"Wij willen het bezit van een enorme vervuilende 4x4 in de stedelijke gebieden van de wereld onmogelijk maken. We doen dit door de banden van deze enorme, onnodige voertuigen leeg te laten lopen, waardoor hun eigenaars ongemak en kosten ondervinden."

Politie

Bij de politie zijn meerdere meldingen binnengekomen van leeggelopen autobanden. Of het er 21 zijn, kon woordvoerder Suzanne Lesquillier nog niet bevestigen. "Het zijn meerdere meldingen geweest. Het zijn slechts meldingen want er zijn nog geen concrete aangiftes. Als er een aangifte komt, gaan we het beoordelen en kijken of we er iets mee kunnen." Volgens haar is het allemaal super vervelend voor de eigenaren, maar tegelijkertijd is het ook een lastige zaak, zegt ze. "Er zit een milieugroep achter, dat zeggen ze met die flyers. Maar je weet niet precies wie het is."
Dat het super vervelend is voor de getroffen eigenaren, is iets waar Menno Broers van autobedrijf De Horstink Noord in het Amersfoortse Bergkwartier het helemaal mee eens is. Volgens hem is het leeg laten lopen van een band ook echt riskant. "Als ze leeg zijn kan je heel slecht sturen. Het is echt een gevaarlijke situatie als je het niet op tijd doorhebt. Je achterwielen kunnen opzij schieten en dan slibt de auto weg."
De kans dat je dat niet doorhebt is volgens Broers wel klein. "Als ze echt leeg zijn, merk je dat bijna direct. Dan rij je op de stalen velgen. Je hoort het en je merkt het echt wel voordat je hard gaat rijden. De meeste banden kun je weer oppompen als ze niet lek zijn. Voor controle kun je langs de garage gaan, maar het makkelijkste is de ANWB bellen."

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er in Nederland dit soort acties zijn uitgevoerd. "Zoals je misschien hebt gelezen zijn er in andere plaatsen in Nederland ook gelijksoortige acties uitgevoerd", aldus een woordvoerder van Tyre Extinguishers. Het is wel voor het eerst dat de Amersfoortse actiegroep banden leeg heeft laten lopen. "De personen die deze actie in Amersfoort hebben uitgevoerd, hebben nooit eerder iets dergelijks in de provincie Utrecht gedaan. De personen die deze acties uitvoeren doen dat op eigen initiatief en kiezen zelf hun target. Zij weten ook niet wie andere personen zijn die deze acties uitvoeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.