Streep door duizenden evenementen en koks die klussen: binnenkijken bij congrescentrum Nieuwegein na grote brand

Nieuwegein - De geur van rook hangt er nog, ondanks de wind die binnenwaait via het gapende gat van een opengebroken wand. Water druppelt als regen door het lekke dak naar beneden. De plassen en het roet op de grond maken van de vloer een modderpoel. "Het is één grote, natte bende." Drie weken na de grote brand in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein maken we een ronde door het grotendeels verwoeste pand met eigenaar en directeur Justin van Hooijdonk.
"Dit zie je dus niet aan de voorkant", vertelt Van Hooijdonk, wijzend naar de opengebroken wand aan de achterkant van het congrescentrum. Afgezien van wat afzetlinten en een informatiebriefje hier en daar, wapperen de vlaggen argeloos aan de voorkant van het congrescentrum en kun je aan die kant inderdaad vrijwel niets zien van de enorme schade.

Tapijt onder het roet

Hoe anders is dat aan de andere kant. Vooral van de evenementenhal, waar onze ronde begint, is weinig meer over. Van buiten kijk je zo naar binnen door de verdwenen muur. De stalen constructie van het gebouw is deels zichtbaar, de overgebleven panelen aan de buitenkant zijn zwartgeblakerd. In het midden van de hal ligt een grote stapel bouwmateriaal en losgetrokken tapijt onder het roet.
Directeur Justin van Hooijdonk in de evenementenhal
Directeur Justin van Hooijdonk in de evenementenhal © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Woensdagmiddag 7 september woedde in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein een grote brand. De brandweer was tot diep in de nacht bezig om de brand te blussen. De twee grote evenementenhallen en vrijwel alle 34 vergaderzalen hebben schade, vooral door rook, roet en bluswater.

De honderden mensen die tijdens de brand in het pand aanwezig waren, konden veilig naar buiten komen. De brand ontstond door werkzaamheden aan het dak. Het congrescentrum gaat een jaar dicht om alle schade te herstellen.

Terug naar casco pand

"Het is een triest aanblik", vindt Van Hooijdonk. "Wat ooit het mooiste meisje van de klas was, is nu niet meer. Het is één grote, natte bende: er is geen tapijt meer, geen decors, geen tafels, geen stoelen. Alles zit onder de roet en ruikt naar rook. We moeten terug naar een casco pand. Van beton tot plafond: alles gaat eruit en moet opnieuw worden aangebracht."
Zelf was Van Hooijdonk in het congrescentrum aan het werk, toen de brand ontstond. Die leek in het begin helemaal niet zo ernstig. Hij wijst de plek aan waar de brand begon, op het dak van de evenementenhal. Werklieden waren er aan het klussen: het staartje van de renovatiewerkzaamheden waar het centrum mee bezig was.
We weten dat het niet gaat lukken om iedereen vast te houden
Justin van Hooijdonk, directeur NBC Congrescentrum
"De vlammen waren niet heel hoog", vertelt Van Hooijdonk. Klein brandje, dacht hij daardoor eerst nog. Later bleek dat de brandweer moeilijk bij de brandhaard kon komen, waardoor het blussen lang duurde. Er werd opgeschaald naar een grote brand en meer dan twintig blusvoertuigen vulden de straten rond het congrescentrum.
De gevolgen zijn goed zichtbaar in een voormalige restaurant van het gebouw. Ook daar regent het binnen en zijn de plafonds er inmiddels uit. Dat moet overal gebeuren door de blusschade. Spullen die in andere ruimten soms nog bruikbaar ogen, worden gereinigd om ze van hun brandgeur te ontdoen. Tel daar de levertijd van de inrichting en apparatuur bij op en het congrescentrum 'moet' een jaar dicht.

Voor komend jaar stonden bijna vijfhonderd evenementen gepland in het NBC Congrescentrum en ruim 3000 vergaderingen, cursussen en trainingen. Die worden waar mogelijk verplaatst naar andere centra. Volgens directeur Justin van Hooijdonk is het congrescentrum 'goed verzekerd'.

Koks aan de klus

"Het pand is 12.000 vierkante meter", legt Van Hooijdonk uit, "en is voor 90 procent verwoest. Alles moet eruit, maar alles moet er ook weer in." Met dat eerste begon het voltallige personeel al vanaf de dag dat dat het centrum weer in mocht. Pakken werden ingeruild voor overalls. Zelfs de koks hebben al staan slopen en klussen, aldus Van Hooijdonk.
Binnenkijken bij congrescentrum Nieuwegein na grote brand
"Meehelpen, zoveel mogelijk meehelpen", antwoordt hij op de vraag wat alle 160 personeelsleden nu doen. "We realiseren ons dat een kok het liefst wil koken en een kelner het liefst gastheer wil zijn", vervolgt hij. "We weten dan ook dat het echt niet gaat lukken om iedereen vast te houden."
Of hij afscheid moet nemen van personeel? "Ja, we zullen afscheid moeten nemen van mensen, maar we doen er alles aan om met elkaar een toekomst te vinden." Volgens hem melden andere zalencentra, leveranciers en opdrachtgevers zich al volop met vacatures. Meerdere werknemers gaan voor 6 of 12 maanden elders werken.

'Weer het mooiste meisje van de klas'

Eerst coronatijd en toen het NBC Congrescentrum bijna klaar was met een grote renovatie ('alles was nieuw') kwam de grote brand. Je zou het begrijpen als de moed ze in de schoenen zakt. Hoewel Van Hooijdonk en zijn collega's natuurlijk wel even baalden, zien ze de wederopbouw van hun werkplek als één grote organisatieklus, 'waar ze juist zo goed in zijn'.
Van Hooijdonk: "Ondanks alles zijn we positief. De uitdagingen zijn enorm, maar we houden van doorpakken en zitten niet graag stil. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zijn we met man en macht bezig om alles zo snel mogelijk te herstellen. Dan hebben we nu een jaar pech, maar we gaan er alles aan doen om straks weer het mooiste meisje van de klas te zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.