Ook in provincie Utrecht gaat het slecht met de vogel, maar op deze plekken gaat het wél goed

© Pixabay
Provincie Utrecht - Vogelbescherming Nederland, genesteld in Zeist, maakt zich grote zorgen over de vogelstand. Bijna de helft van alle soorten gaat achteruit en maar liefst één op de acht wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd.
Dat blijkt uit de laatste onderzoeken van BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onder valt. In totaal gaat het om ruim 1.400 bedreigde soorten. Er zijn drie belangrijke oorzaken voor deze terugval: intensivering en uitbreiding landbouw, niet-duurzame houtkap en bosbeheer en klimaatverandering.

Verontrustend

Bernd de Bruijn, woordvoerder van Vogelbescherming Nederland, ziet de problematische ontwikkeling met lede ogen aan. "Ook bij de zogeheten 'algemene vogels' merken we achteruitgang. Dat was al zo met de huismus, maar nu ook bij de spreeuw, de ringmus en de veldleeuwerik."
Hij noemt het huidige leefterrein van in Nederland gevestigde vogels daarom ook 'verontrustend'. Gebieden als de Veluwe, maar ook de Utrechtse Heuvelrug, zouden als leefomgeving steeds meer instorten. "Dit zijn twee zandgrondgebieden, en die zijn van nature gevoelig voor verzuring en verdroging."

Veel veldleeuweriken op Vliegbasis Soesterberg

Niet alleen daardoor, maar ook door de geïntensifieerde landbouw, krimpt bijvoorbeeld de veldleeuwerikpopulatie in Nederland steeds meer in. Waar deze zangvogel vroeger op vele weilanden en akkers te zien was, spot je hem nu vooral in heidegebieden. "En in de provincie Utrecht is Vliegbasis Soesterberg een locatie waar hij in grote getallen zit."
"Dit was lange tijd een militair vliegveld. Het klinkt misschien raar, maar daar was rust." De Bruin licht toe: "De veldleeuwerik went op een gegeven moment wel aan opstijgende en dalende vliegtuigen. Er was, en is, verder amper verstoring van mensen. Laat staan van landbouw. Aan de ene kant fantastisch, aan de andere kant is het schokkend dat deze spot zo'n klein eilandje in de enorme verspreiding is geworden…"

Grutto's in Arkemheen en het Groene Hart

Ook de zogeheten weidevogels komen steeds minder in Nederland voor. Er zijn nog een paar kerngebieden waar ze het volgens de woordvoerder 'nog redelijk doen'. Twee daarvan zitten in Utrecht. "De eerste is de polder Arkemheen: een reservaat waar je bijna doof wordt van de grutto's die je om de oren vliegen."
Als tweede noemt hij het Utrechtse deel van het Groene Hart: "Ook een belangrijk gebied voor bijvoorbeeld zomertalingen en tureluurs. Dat zijn streken waar we trots op kunnen zijn en die we moeten koesteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.