Utrechtse egeltelling: bijna 300 deelnemers zien 648 egels

Eén van de egels die afgelopen zomer is opgevangen in een egelcentrum.
Eén van de egels die afgelopen zomer is opgevangen in een egelcentrum. © RTV Utrecht
provincie Utrecht - In de provincie Utrecht zijn tijdens de landelijke egeltelling 648 egels geteld door 278 deelnemers. Dat meldt de Zoogdiervereniging vandaag. In totaal zijn er in heel Nederland 9400 egels gezien door 3900 mensen. Daarvan zijn er zo'n 8700 egels in tuinen gespot, de rest elders in de natuur.
De meeste dieren werden afgelopen weekend gezien in tuinen in Zuid-Holland: 1520. Gelderland volgt op de lijst met 1354 meldingen. In Flevoland zijn de minste egels geteld (180)en ook in Limburg waren het er niet veel: 287.

Waar verblijft de egel het liefst?

Landelijke egeltelling

Sinds de start van de landelijke egeltelling in 2009 zijn er volgens de Zoogdiervereniging niet eerder zoveel egels geteld. Maar dat betekent niet dat het goed gaat met het dier. Natuurmonumenten zegt zelfs dat de helft van alle egels in de afgelopen tien jaar is verdwenen. Jaarlijks worden er bijvoorbeeld 135.000 egels overreden in het verkeer.
Ook komen de dieren terecht onder robotmaaiers. Afgelopen zomer heeft de egelpopulatie ook ernstig te lijden gehad van de droogte en hitte. Egelopvangcentra zijn overspoeld met uitgehongerde en uitgedroogde dieren. Maar voorlopig zullen we de beestjes niet meer zien. Want ze houden vanaf oktober een winterslaap. Daarvoor zoeken ze beschutte en rommelige hoekjes in tuinen op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.