Meester Verkerk werkt al 40 jaar bij basisschool Op Dreef: 'Je zou wel willen dat het ook jouw meester was'

© RTV Utrecht
Utrecht - Meester Jan Verkerk loopt onder luid applaus met een kroon en mantel het plein op van basisschool Op Dreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij wordt opgewacht door alle kinderen van de school om samen te vieren dat hij al veertig jaar op de school werkt. "Met plezier voor de klas, je zou wel willen dat het ook jouw meester was", zingen tientallen kinderstemmetjes. "Dat is een groot compliment, daar ben ik erg trots op", zegt meester Verkerk met een grote glimlach.
Een verrassing is het feest niet. "Ik geef les aan groep 3 en de kinderen verspraken zich af en toe." Maar dat het feest vandaag zou zijn, wist hij écht niet. Na het lied en een toespraak van de directeur, worden er vlak naast het plein saluutschoten afgevuurd voor de meester. De allerkleinste kinderen staan een stukje verderop op het plein met de handen over de oren maar groep 8 staat te springen voor het hek.
Meester Verkerk viert veertigste jaar bij basisschool Op Dreef

40 jaar

Er is veel veranderd sinds Verkerk begon met lesgeven. "Vroeger hadden we nog een krijtbord, die deed het altijd. Ik schreef de hele dagindeling op het bord en je moest natuurlijk goed op je bordschrift letten." Ondertussen werkt hij met een digibord. "Dat werkt wel veel sneller en kun je veel meer informatie aanbieden op een uitdagende manier."
De kinderen die hij in zijn klassen ziet, zijn in veertig jaar tijd volgens de meester niet veranderd. Wel heeft hij de armoede zien toenemen. "Wij moeten nu zelf als school potjes zien te vinden om activiteiten te organiseren", vertelt Verkerk. "Maar die activiteiten horen bij het onderwijs. Je moet naar een boerderij of museum kunnen. De sportdagen en schoolreisjes moeten door blijven gaan. Daar leer je ook van."

Kaalgeschoren voor het schoolreisje

Hoezeer hij zich inzet voor de kinderen, blijkt uit een anekdote van zijn collega Anqelique Bijl. "We organiseerden een fair om geld in te zamelen, onder andere voor de bussen voor het schoolreisje. En toen mochten ze bieden en dan zou hij zijn hoofd kaalscheren. Uiteindelijk heeft hij zijn hoofd voor een paar tientjes laten kaalscheren. Dat deed hij gewoon", zegt ze lachend. "Puur voor de kinderen, de school en de lol."
Ze kent Verkerk al sinds 1985 en werkt nog altijd met veel plezier met hem. "Het is echt een hele goede leerkracht die heel goed kan verbinden." Hij maakt de school niet alleen leuker voor de kinderen. "Hij is altijd bereid om je te helpen. Hij wil altijd iets voor je doen en je kan met hem lachen, echt een fijne collega."
Ondertussen spelen de kinderen een voetbaltoernooi op het schoolplein. Overal klinken enthousiaste kreten en af en toe vliegt er een bal voorbij met een groep kinderen erachteraan. Het beste team wint de 'Jan Verkerk wisselbokaal'. Verkerk loopt met zijn kroon over het schoolplein langs alle veldjes en moedigt met zijn collega's de kinderen aan. Hij is voorlopig niet van plan om te stoppen met lesgeven. "Ik ben nu 61 jaar dus sowieso ga ik nog zes jaar door."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.