Ook bodycams voor Amersfoortse handhavers

© Gemeente Amersfoort
Amersfoort - Handhavers in Amersfoort dragen vanaf nu een bodycam. Dit is volgens de gemeente nodig omdat zij veilig hun werk moeten kunnen doen. De kleine cameraatjes moeten voorkomen dat er geweld tegen de boa's wordt gebruikt.
Amersfoortse boa's gebruikten de bodycam al tijdens horecanachten. Vanaf nu behoort deze tot de standaarduitrusting. "Uit ervaring bij andere gemeenten en gebruik tijdens horecanachten blijkt dat een bodycam onveilige situaties kan voorkomen", laat de gemeente weten. In bijvoorbeeld Utrecht en Nieuwegein dragen boa's de camera's al.
Een bodycam is een kleine, draagbare camera die handhavers zichtbaar op hun uniform moeten dragen. De camera staat niet standaard aan: als een situatie dreigt te escaleren kan een handhaver besluiten om de bodycam aan te zetten. Voor het aandoen van de camera moet de BOA eerst een waarschuwing geven.
Opnames worden alleen gebruikt bij een aangifte of klacht, of als lesmateriaal voor de handhavers. Mensen die zijn gefilmd mogen hun eigen gegevens inzien.
Een onderzoek naar de effecten van de bodycams leverde positieve resultaten op. Op de website van de gemeente is meer informatie te vinden over de maatregelen rond het veilig cameragebruik en het garanderen van de privacy van inwoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.