Utrechtse Heuvelrug stemt in met herstelplan, door valwind omver gerukte bomen worden vervangen

Leersum - De vele bomen die door een valwind in Leersum vorig jaar juni omver werden gerukt, worden vervangen door nieuwe bomen. De gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft het herstelplan voor de valwindschade unaniem aangenomen. De eerste bomen gaan aan het begin van 2023 de grond in.
Een deel van het Lombokbos bij Leersum na de valwind van vorig jaar.
Een deel van het Lombokbos bij Leersum na de valwind van vorig jaar. © RTV Utrecht
Wethouder Gerrit Boonzaaijer is blij dat het plan door de raad is aangenomen. "We zijn vooral blij voor de inwoners van Leersum. De bewoners hebben vanaf het begin af aan meegedacht en de meeste input hebben we kunnen verwerken." Boonzaaijer heeft er vertrouwen in dat het groen in Leersum wordt hersteld. "Doordat er meer soorten bomen komen, komt er meer kleur in Leersum."

In juni vorig jaar veroorzaakte een valwind een ravage in Leersum. In ongeveer dertig tellen werd in en om het dorp een spoor van vernieling achtergelaten. Negen mensen raakten gewond, ruim honderd huizen werden beschadigd en er werd zo'n 730 hectare aan bos aangetast. De uiteindelijke schade die de storm veroorzaakte, bedroeg 13,3 miljoen euro.

De gemeente hoopt in het komende plantseizoen te starten met het planten van de bomen. De bomen aan de zwaar getroffen Rijksstraatweg zouden eigenlijk pas in 2032 terug worden geplant. Erg laat, als je het aan Hubert van Zanten van Stichting Bomen voor Leersum vraagt. "Voor die tijd komen er wel wat bomen terug maar het grootste deel kan niet terugkomen door kabels en leidingen." Voor Van Zanten kan het niet snel genoeg gaan. "Het is wel even slikken als ik over de weg rij, vroeger een straat met veel bomen aan beide kanten." De stichting is meteen na de valwind opgericht en is met de gemeente om de tafel gegaan om te praten over het herstellen van het groen.
Wethouder Boonzaaijer heeft goed nieuws voor Stichting Bomen voor Leersum: gisteravond is een motie over de bomen aan de Rijksstraatweg door de raad aangenomen. Boonzaaijer: "We gaan in gesprek met de Provinciale Staten om te bekijken hoe we dit kunnen versnellen, al zal het dit plantseizoen niet meer lukken. Misschien moeten we ook leidingen en kabels verleggen zodat er meer plek ontstaat om de plek mooier achter te laten dan voor de valwind."

Lange adem

Voorlopig moeten de inwoners van Leersum het doen met een kaler aanzicht. Wethouder Boonzaaijer benadrukt dat er naast het uitvoeren van het plan veel liefde en geduld nodig is. "Als je een boom plant is die niet gelijk van het formaat zoals die gevallen is." Vooral de jongere generaties zullen gaan profiteren van het herstelplan. Boonzaaijer: "Er is een gezegde: boompje groot, plantertje dood. Dat is echt een waarheid."
Vanochtend besteedde onze verslaggever Robert Jan Booij ook aandacht aan deze kwestie (deel 1)
Vanochtend besteedde onze verslaggever Robert Jan Booij ook aandacht aan deze kwestie (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.