Badmeester Ben stopt na 44 jaar: ‘Die kinderen zien glunderen is het allermooiste’

© RTV Utrecht / Tessa Beijer
Lopik - Als je aan Ben Oskam vraagt hoeveel kinderen hij zwemles heeft gegeven in al die jaren, heeft hij geen flauw idee. Duizend? "Och, veel meer!" Er zwommen soms wel 200 kinderen per seizoen af in het buitenbad van zwembad Lobeke. Ben is dan ook een begrip in Lopik en omstreken. "Het leuke is dat je de achtergronden kent. Je kent de ouders en de grootouders, die heb ik ook lesgegeven."
Iedereen in Lopik zal ‘m daarom kennen. Het was altijd zijn grote droom om zwembadbeheerder te worden, hij heeft het een tijd gedaan in combinatie met het beheer van de lokale sporthal. Maar zwemmen is de grootste passie van de badmeester, die zelf natuurlijk alle diploma’s op zak heeft.
Het verveelt hem niet, 44 jaar zwemles geven. "Je begint met niets en telkens als de kinderen een stukje verder komen, krijgen ze een stip. Als ze zo’n nieuwe stip verdiend hebben, gaan ze naar papa en mama toe: ‘Kijk, ik heb een nieuwe stip!’. Die kinderen glunderen dan, en ik ook. Dat vind ik prachtig."
Tekst gaat verder onder de video.
Toch is het inmiddels tijd om te stoppen, vindt Ben. In coronatijd wilde hij daar niet aan, dus wachtte hij nog even tot dit seizoen. Hij wil namelijk wel op een fatsoenlijke manier afscheid nemen. "Ik word 62, ben nu nog gezond en ga genieten van wat meer vrije tijd", zegt Ben over zijn prepensioen.
Maar het is dubbel. "Als je ziet hoe dankbaar de mensen nu zijn en wat je al die jaren bereikt hebt, dan is het ook wel heel moeilijk." Ben zijn afscheid was groter dan groots. Hij heeft zijn eigen ‘straat’ gekregen bij het zwembad waar kinderen verzamelen als de zwemles begint. En oud-leerlingen hebben plakboeken volgeschreven met herinneringen. Maar nu is het tijd voor een andere watersport. Kan hij eindelijk die ongebruikte vishengels het water ingooien.
© RTV Utrecht / Tessa Beijer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.