IJsselstein wil statushouders opvangen in leegstaande basisschool

Verschillende partijen wilden ook dat IJsselstein meer asielzoekers zou opvangen
Verschillende partijen wilden ook dat IJsselstein meer asielzoekers zou opvangen © ANP
IJsselstein - De gemeente IJsselstein wil een verlaten schoolgebouw aan de Lage Biezen gebruiken om statushouders te huisvesten. Dat heeft wethouder Edwin Tas de gemeenteraad tijdens een raadsvergadering laten weten.
IJsselstein moet dit jaar 66 statushouders van een woning voorzien. Inmiddels hebben 41 statushouders een plek binnen de gemeente gekregen. Maar een plek vinden voor de laatste 25 statushouders blijkt nog een hele opgave. Zo heeft de gemeente onder meer naar B&B's gekeken, zegt de wethouder. Maar dat heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom heeft Tas nu een taskforce opgericht met vier ambtenaren.
Die taskforce gaat kijken of het schoolgebouw aan de Lage Biezen geschikt kan worden gemaakt om statushouders te huisvesten. Tas heeft zelf goede hoop dat de gemeente daardoor voor het eind van dit jaar de verplicht kan nakomen om 66 statushouders te huisvesten.

Asielzoekers opvangen niet mogelijk

GroenLinks, PvdA, D66, VVD en ChristenUnie wilden ook van de wethouder weten of de gemeente naast de statushouders ook extra asielzoekers kon opvangen. IJsselstein zou op die manier zijn steentje bij kunnen dragen om het overvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten.
Dat was volgens de wethouder niet mogelijk. Navraag bij de Veiligheidsregio Utrecht had de wethouder geleerd dat er alleen wordt gezocht naar locaties waar ten minste honderd vluchtelingen voor vijf weken kunnen worden opgevangen.
Die locaties zijn er nu niet in IJsselstein, zegt Tas. De wethouder beloofde wel met het COA te bellen met de vraag of ook kleinere aantallen mogelijk zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.