Je woning isoleren? Steeds meer installateurs werken met een wachtlijst

© ANP
Provincie Utrecht - “We zitten voor dit jaar zo goed als vol”, zegt Johan van Amerongen terwijl hij druk in de weer is om een monumentaal huis in Amerongen van nieuw glas te voorzien. De mede-eigenaar van schilders- en glaszettersbedrijf Bert van Kruistum is niet de enige met een volle agenda.
De hoge energieprijzen zetten huishoudens massaal aan tot het nemen van besparende maatregelen. Wie bijvoorbeeld HR++ glas, spouwmuurisolatie of een warmtepomp wil, krijgt door de toegenomen vraag steeds vaker van de installateur te horen dat er even moet worden gewacht.
“Ook wij horen dat installateurs steeds voller zitten”, zegt Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. De in Utrecht gevestigde organisatie voorziet consumenten van tips en adviezen over energiebesparing. “Maar laat je niet ontmoedigen”, zegt ze. “Over een paar maanden is het nog steeds druk. Als je nu op een wachtlijst komt, ben je straks eerder aan de beurt.”

IJsbanen luiden noodklok

Het is iets waar inmiddels ook de ijsbanen achter zijn, zegt de KNSB. Volgende week gaan de eerste ijshallen weer open, waaronder de Vechtsebanen in Utrecht. Maar enkele weken geleden luidde de KNSB samen met zwembond KNZB de noodklok. De bonden voorzien dat 6 tot 8 ijshallen door de hoge prijzen moeten sluiten als er niets gebeurt. Datzelfde lot zou ook 200 zwembaden wachten.
“Wij willen verduurzamen, het liefst zo snel mogelijk”, zegt Jurre Trouw van de KNSB dan ook. Dat dit niet eerder is gebeurd, heeft volgens hem twee redenen. “Het is complex om een subsidie aan te vragen”, zegt hij. Het tweede probleem ligt nog iets lastiger “Bij veel ijsbanen is er een verschil tussen de eigenaar en de exploitant.”
De exploitant is degene die de energierekening krijgt, terwijl de eigenaar degene is die de duurzaamheidsmaatregelen moet betalen. Die heeft dat vaak nagelaten de afgelopen jaren, waardoor de exploitant nu in de problemen komt.

Infraroodpanelen en warmtepompen

Bij Milieu Centraal zien ze dat opvallend veel mensen de artikelen over verduurzamen op hun site lezen. “Dat is eigenlijk al sinds oktober vorig jaar al zo”, zegt Hoogers. Vooral artikelen over infraroodpanelen en warmtepompen worden daarbij extra goed gelezen.
“De beste keus is uiteindelijk een warmtepomp”, zegt zij. “Maar daar moet je wel een goed geïsoleerd huis voor hebben.” Wie minder rigoureus aan de slag wil, kan bijvoorbeeld ook kijken naar een elektrische deken, of simpelweg de thermostaat lager draaien.
Maar welke maatregel je ook neemt: verdiep je er eerst in, waarschuwt Hoogers. “Sommige mensen halen nu weer hun elektrische kachels van zolder. Maar die vreten ontzettend veel stroom. Kijk dus hoe je op een slimme manier geld kunt besparen.”

Rekening nog enigszins betaalbaar

De eigenaar van het monumentale pand in Amerongen waar Johan van Amerongen aan de slag is, heeft dat begrepen. Naast het vervangen van het glas investeert hij ook in een warmtepomp. “Ik schat in dat ik daarmee in totaal 60 procent op mijn verbruik ga besparen”, zegt hij.
Daarmee is zijn energierekening, ondanks de hoge prijzen, straks toch nog enigszins betaalbaar. Bij de ijsbanen blijft dat afwachten, zegt Jurre Trouw van de KNSB. “ Dat de situatie zeer precair is, is een understatement”, zegt hij. Toch wil hij ook optimistisch naar de toekomst blijven kijken. "Wij hebben er alle vertrouwen dat dit opgelost gaat worden, maar er moet nog wel wat water bij de wijn.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.