Jeugdzorg kondigt landelijke stakingen aan: 'Keiharde noodrem nodig'

© Pixabay
Utrecht - Voor medewerkers in de jeugdzorg is de maat vol. Zij hadden een ultimatum gesteld aan minister Weerwind van Justitie en Veiligheid, maar die is nu verstreken. Daarom gaan de jeugdbeschermers vanaf 10 oktober in het hele land staken.
"Om deze sector nog te kunnen redden is een keiharde noodrem nodig." Uit een peiling van de FNV blijkt dat jeugdbeschermers gemiddeld twee keer zoveel gezinnen bijstaan dan mogelijk is. Daardoor kunnen ze hun werk niet op een veilige manier uitvoeren.
FNV beschrijft de huidige situatie dan ook als 'Code Zwart'. Er moeten daarom zo snel mogelijk vijfduizend mensen bijkomen in de jeugdzorg. Om dat te bereiken, eist de bond een landelijk maximum aan gezinnen die één jeugdbeschermer bij mag staan en extra geld voor het aannemen van extra personeel.
De jeugdbeschermers leggen niet per direct al hun werk neer. De stakingen beginnen met het deels schrappen van bureaudiensten en zal pas later worden uitgebreid tot het volledig stoppen met bureaudiensten en fors minder minder huisbezoeken. Crisisdiensten gaan wel gewoon door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.