In Beeld: Zwaar materieel trekt veel bekijks in Soesterberg

Na twee jaar corona kon het evenement nu weer doorgaan
Na twee jaar corona kon het evenement nu weer doorgaan © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Soesterberg - De Mack en Speciaal Transportdag trekt deze zondag veel publiek naar Soesterberg. Rond het middaguur zorgde het verkeer richting het evenement voor een flinke vertraging op de weg. Het is voor het eerst in drie jaar dat de glimmende vrachtwagens en hoge kranen weer te zien zijn. Corona gooide twee jaar lang roet in het eten.
Veel blinkend chroom bij deze Amerikanen
Veel blinkend chroom bij deze Amerikanen © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Dit jaar was het evenement op De Stompert, een defensieterrein, vlak naast de oude vliegbasis Soesterberg. Daarmee is het zware rollende materieel terug in de provincie. Achttien jaar was het oude veemarktterrein in Utrecht het podium, maar daar moest organisator Willem Kuiper tien jaar geleden vertrekken omdat de Veemarkt plaats moest maken voor woningbouw. De Mackdag verhuisde naar Amsterdam, maar ook daar moest Kuiper weg, om plaats te maken voor woningen.
Een kraan tilt een kraan
Een kraan tilt een kraan © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De organisatie vond een welwillende nieuwe partner in het ministerie van Defensie. Toch hing het evenement lange tijd aan een zijden draadje, de gemeente stelde veel eisen. Tot op het laatst was het nog spannend of het wel door kon gaan, omdat er ook nog gekeken moest worden naar eventuele stikstofuitstoot.
Een speciaal transport trekker met dieplader
Een speciaal transport trekker met dieplader © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Kuiper roemt de hulp van Defensie en de provincie bij de organisatie. Verder is hij alle zorgen van de afgelopen weken vergeten. "De locatie is top, het terrein zo tussen de bomen is mooi, en er is genoeg ruimte." Dat gold niet voor de parkeergelegenheid. Door een grote opkomst ontstond er een file die tot aan de A28 reikte.
Een Mack-truck en naamgever van het evenement
Een Mack-truck en naamgever van het evenement © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wie de Mackdag vaker bezocht heeft, zal veel oude bekenden zijn tegengekomen. Toch zijn er ook veel 'nieuwe oudjes'. Kuiper: "Waar ik trots op ben zijn twee schitterende Chevrolets, die hebben nog nooit eerder op een show gestaan."
Twee Chevrolets die nooit eerder op een show stonden.
Twee Chevrolets die nooit eerder op een show stonden. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook het leger is ruim vertegenwoordigd op de Mack en Speciaal Transportdag. Adjudant Marinus is van de luchtmobiele brigade. Maar vandaag maakt hij reclame voor het Bevoorrading & Transportcommando. "Het gaat er om te laten zien dat defensie er ook is", zegt hij. "Wij vervoeren alles voor alle onderdelen van het leger en ook voor justitie." Met zijn aanwezigheid hoopt hij nieuwe mensen te werven voor het leger.
Nostalgie voort de boventoon
Nostalgie voort de boventoon © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Kuiper hoopt dat hij volgend jaar weer terecht kan op De Stompert bij Soesterberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.