FDF-voorman Van den Oever verliest rechtszaak tegen gemeente Utrecht

Het protest van Farmers Defense Force waarover de rechtszaak tegen de gemeente Utrecht ging
Het protest van Farmers Defense Force waarover de rechtszaak tegen de gemeente Utrecht ging © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Mark van den Oever heeft zijn rechtszaak tegen de gemeente Utrecht verloren. De voorman van Farmers Defense Force (FDF) was naar de bestuursrechter gestapt omdat hij zich geïntimideerd voelde door een brief die de gemeente hem vorig jaar stuurde. Volgens de rechtbank stond daar echter niets in wat niet mocht.
De FDF-voorman kreeg de brief nadat er vorig jaar op 2 april een niet aangekondigde demonstratie had plaatsgevonden in Utrecht. De gemeente waarschuwde hem daarin dat het verplicht is een demonstratie op tijd aan te melden. Ook stond er dat betogers bij een volgende keer 'gesanctioneerd' zouden worden. Dat laatste leidde ertoe dat Van den Oever naar de rechtbank stapte.
Hij zag dat namelijk als een afschrikmiddel om hem ervan te weerhouden te demonstreren. Maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van. Van den Oever is volgens de rechter alleen gewezen op de al bestaande wet- en regelgeving, maar verder heeft de waarschuwing geen rechtsgevolgen voor hem. Als hij zijn betoging de volgende keer wel aanmeldt, kan en mag hij gewoon protesteren. Wordt hij hierin toch belemmerd, dan kan hij op dat moment alsnog bezwaar indienen.
Wel is de rechtbank kritisch op de formulering van de gemeente. Die wordt omschreven als 'verkeerd'. De rechtbank geeft dan ook aan het goed te vinden dat de gemeente zich realiseert dat de brief een verkeerde indruk kan wekken en dat de gemeente op de zitting heeft aangegeven dat de formulering inmiddels is aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.