Stofwolken Eemnes waaien nog zeker twee jaar naar Blaricum, 700 jaar oude weg krijgt geen klinkers

De Goyergracht Noord in Eemnes, links De Bouwvenen in Blaricum.
De Goyergracht Noord in Eemnes, links De Bouwvenen in Blaricum. © Google Streetview
Eemnes - Slecht nieuws voor enkele honderden bewoners van de wijk De Bouwvenen in Blaricum. Eemnes verwacht nog een paar jaar nodig te hebben om iets te doen aan het opwaaiende stof van de Goyergracht Noord. De Blaricummers klagen al sinds 2015 over de verpulverde rommel die van de halfverharde weg over de provinciegrens heen naar hun huizen wordt gejaagd. Een van de bewoners sprak gisteravond wethouders en raadsleden van Eemnes toe, en moest onverrichterzake terug naar huis.
Soenia van de Kamp vertelde namens al haar buurtgenoten over de overlast die de zanderige weg tussen de A27 en hun huizen veroorzaakt. "Het is een fijne wijk om te wonen", aldus Van de Kamp die in Blaricum is geboren en getogen. "Toen het in de jaren zeventig net was gebouwd was er nauwelijks sprake van doorgaand verkeer." Inmiddels merkt de buurt dat niet alleen het lawaai en de uitlaatgassen van de snelweg het woonplezier vergallen, maar ook het toegenomen verkeer op de Goyergracht.

Trailers, trekkers en vrachtwagens

Van de Kamp wees de politiek van Eemnes erop dat tegenwoordig veel meer zware auto's dan vroeger naar de groenbedrijven en maneges aan het smalle en hobbelige weggetje komen. "Er zijn schuren gebouwd, paardenhouders in grote SUV's met trailers rijden af en aan en er wordt voer naartoe gebracht door trekkers en zwaarbeladen vrachtwagens. Op droge dagen waait het stof enorm op. Mensen die er weleens wandelen of fietsen zullen het herkennen, maar wij wonen daar en ademen het voortdurend in." De inspreekster zegt dat het om gemalen bouwpuin gaat, waarvan niet duidelijk is welke stoffen daarin verwerkt zijn.
De Blaricumse Van de Kamp heeft het probleem ook bij haar eigen gemeente aangekaart, maar volgens haar ligt de bron van het probleem in Eemnes. De wijkbewoners vrezen voor hun gezondheid en balen ervan dat de viezigheid die de buurt in waait hun tuinmeubels en zonneschermen bevuilt en ervoor zorgt dat ze op zonnige dagen hun ramen en deuren gesloten moeten houden.
Op droge dagen altijd stofwolken in de wijk, de buurt vindt het tijd voor bestrating.
Op droge dagen altijd stofwolken in de wijk, de buurt vindt het tijd voor bestrating. © Soenia van de Kamp
"We vinden het mooi dat de gemeente hier landelijke bedrijvigheid stimuleert", betoogde Van de Kamp gisteravond, "maar daar hoort dan ook een aangepaste logistiek bij." Ze vindt dat het tijd wordt voor klinkers op de Goyergracht en overhandigde wethouder René ten Have (DorpsBelang) namens 66 huishoudens een petitie met handtekeningen die zij en een wijkgenoot in twee avonden hadden verzameld.

Historisch karakter

Wethouder Ten Have moest de verwachtingen van de bewoners en sommige raadsleden direct temperen. Een klinkerweg zit er wat hem betreft niet in - zelfs niet alleen op de paar honderd meter langs De Bouwvenen, zoals DorpsBelang nog suggereerde. De stenen passen niet bij het landelijke en historische karakter van de Goyergracht Noord, vindt hij. "De weg is gemiddeld zo'n 700 jaar oud en voor zover we weten is hij nooit bestraat of betegeld geweest." Bovendien ziet Ten Have financieel geen ruimte om de drie kilometer lange weg volledig te verharden.
Eemnes beheert wel het wegdek van de Goyergracht Noord, legde hij uit, maar de kilometers lange watergang ernaast valt onder Blaricum, Laren en het waterschap. Die werken samen aan een uitgebreid plan om het water uit te baggeren, de planten op de oever aan te pakken en te voorkomen dat de waterkant langzaam verzakt. Het duurt daarom volgens de wethouder nog wel twee of drie jaar voor er iets aan de weg aan zijn kant van de gemeentegrens kan worden veranderd.
Eemnes beheert het stoffige wegdek, de watergang ernaast valt onder Blaricum, Laren en het Waterschap.
Eemnes beheert het stoffige wegdek, de watergang ernaast valt onder Blaricum, Laren en het Waterschap. © Soenia van de Kamp

Sproeiwagen

Voor de korte termijn heeft Eemnes een proef met een sproeiwagen gedaan. Afgelopen zomer heeft die acht keer een laag over het wegdek gestrooid die de poederachtige rommel op een milieuvriendelijke manier aan elkaar laat kleven. Volgens wethouder Ten Have werkt dat ongeveer zes dagen en is die behandeling alleen nodig op droge dagen. Volgend jaar kiest hij weer voor die aanpak. "We hebben het uitgeprobeerd en het vermindert de stofwolken met 80 procent. Bewoners hebben dat bevestigd."
Verder laat Ten Have het verkeer voortaan maximaal 30 kilometer per uur rijden, al vroeg hij zich gisteravond hardop af of auto's en fietsers die snelheid überhaupt halen op deze weg vol kuilen. Om bij het bestemmingsverkeer het weggedrag aan te pakken gaat hij praten met de hoveniers en de manegehouders aan de Goyergracht.

Vertraging

Bewoonster Soenia van de Kamp betwijfelt of deze maatregelen veel zullen helpen. Ze verliet de raadszaal teleurgesteld en zelfs een beetje verontwaardigd. "Ik vind het fijn dat de wethouder en de raadsleden het probleem serieus nemen, want het gaat echt over onze gezondheid en ons welzijn", zegt ze achteraf tegen RTV Utrecht. "Maar ik begrijp die vertraging niet, dat wachten op wat er bij andere gemeenten gebeurt. Wat weerhoudt Eemnes ervan om het probleem nu aan te pakken?"
Als het aan de gemeenteraad van Eemnes ligt gebeurt het toch zo. CDA en PvdA hadden raadsvragen over de kwestie gesteld en de VVD liet blijken wel wat in een verharde weg te zien. Maar geen van de fracties probeerde wethouder Ten Have gisteravond op andere gedachten te brengen. Die lijkt vastbesloten: eerst het plan van Blaricum, Laren en het waterschap, en dan zien we wel verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.