Energieplafond pakt voordeliger uit, dit jaar nog korting van 190 euro per maand

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het definitieve prijsplafond voor gas en stroom is bekend. De tarieven liggen lager dan waar het kabinet eerst aan dacht: maximaal 1,45 euro per m3 gas en 0,40 per kWh elektriciteit. Daarnaast krijgen huishoudens in november en december een korting van 190 euro per maand op de energierekening. "Positief nieuws", noemt Marry Mos van de Armoedecoalitie Utrecht dit, al maakt zij zich nog wel zorgen over het tarief voor gas.
Het tarief voor gas van 1,45 euro per m3 gas gaat gelden tot een verbruik van 1200m3. Eerder dacht het kabinet aan 1,50 euro per m3 gas. De hoogte van het verbruik blijft onveranderd. Voor huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming gaat een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule gelden. Het is nog niet bepaald tot welk verbruik dit tarief opgaat.
Voor elektriciteit wordt het maximale tarief 0,40 euro per kWh en het maximale verbruik verhoogt tot 2900 kWh. Eerder zouden mensen tot 0,70 euro per kWh betalen tot een verbruik van 2400 kWh. Dit betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt en dat huishoudens daar minder voor betalen.

Nog zorgen over gas

Mos vindt het goed dat er nu een prijsplafond is. "Dan weet je: erger dan dit kan het niet worden. De prijs van elektra valt best fors lager uit. Wel maken wij ons nog zorgen over de zeer geringe aanpassing voor gas. Voor mensen die in woningen van voor 2000 wonen is het de vraag of de aanpassing toereikend is."
De korting wordt automatisch verrekend via de energierekening. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Met de nieuwe bedragen wil het kabinet rekening houden met verbruikers die nauwelijks gas maar wel elektriciteit gebruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp.
Het prijsplafond zal niet alleen gelden voor huishoudens, maar ook voor kleinverbruikers. Dit gaat om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

Gemiddelde kosten

Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en elektriciteit verbruikt is vanaf januari zo'n 241 euro per maand kwijt. Mos: "Voor mensen met een kleinere beurs is dit nog steeds een erg groot bedrag, het is de vraag of zij dit wel kunnen betalen. Het Nibud rekent op dit moment uit wat deze bedragen voor de koopkracht betekenen."
Mensen die dit niet kunnen betalen kunnen kijken naar regelingen vanuit de gemeente, benadrukt Mos. "De gemeente Utrecht biedt bijvoorbeeld tot 1 januari de mogelijkheid om de eindafrekening vanuit de bijzondere bijstand te betalen. Dat geldt voor een inkomen tot 200 procent van de bijstandsnorm. Ook worden er allerlei bijeenkomsten georganiseerd om te kijken wat er nodig is om de winter goed door te komen. Het is belangrijk om daar naartoe te gaan."
Volgens Mos zouden er meer maatregelen vanuit het Rijk genomen moeten worden. "Wij vinden het nodig dat uitkeringen en het minimumloon meer dan de aangekondigde tien procent omhoog gaan zodat mensen in één keer voldoende inkomen hebben om de vaste lasten te betalen.".

Vergeten groep

Doordat het prijsplafond is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden is er een risico dat mensen met een chronische ziekte of beperking benadeeld worden, zegt Mos. "Deze mensen hebben vaak een hoger energieverbruik dan gemiddeld, en wij kunnen nu niet zien wat deze aanpassingen voor hen betekenen. Vallen zij nu binnen deze regeling?" Als er geen speciale regeling voor deze groep komt dan kan de energierekening voor hen flink hoger uitvallen dan het gemiddelde van 241 euro.

Dit jaar nog korting

Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om huishoudens de laatste maanden van het jaar door te helpen wordt er in november en december een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening gegeven. Deze compensatie geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Wie een lager maandtarief dan 190 euro heeft kan ook rekenen op de korting. Ook dit wordt verrekend via de energieleveranciers.
Het kabinet verwacht dat deze maatregelen 23,5 miljard gaan kosten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.