Hans Kazàn keert terug naar woning Utrechtse meestergoochelaar Fred Kaps: 'Zijn naam spreek ik nog steeds vol bewondering uit'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De Utrechtse meestergoochelaar Fred Kaps was in de jaren 60 wereldberoemd. Hij was dé inspiratiebron voor Hans Kazàn, die in zijn voetsporen trad. Ruim veertig jaar geleden bezocht Kazàn Kaps in zijn woning in de wijk Kanaleneiland. Nu, ruim veertig jaar later en in de week van de 60's bij Radio M Utrecht, keert Kazàn terug naar het huis en blikt terug op de bijzondere ontmoeting en het leven van de meestergoochelaar.
Kaps woonde van 1961 tot aan zijn dood in 1980 aan de Peltlaan in Kanaleneiland. Een halfjaar voor zijn overlijden ging Kazàn voor het eerst – en het laatst, zo bleek – op bezoek bij Kaps. Kazàn: "Ik vind het een heel bijzonder gevoel om hier weer te staan. Die ontmoeting staat in mijn geheugen gegrift. Hij ontving me destijds hartelijk, we spraken uitgebreid over het vak en we bekeken videobanden met trucs. 'Hier moet je op letten jongen', zei hij tegen me." Kazàn vertelde aan Kaps dat zijn naam zelfverzonnen is, en dat hij de eerste twee letters van zijn naam gebruikte als eerbetoon. "Dat raakte hem, dat kon ik echt merken."
Volgens Kazàn was Fred Kaps een heel innemende persoonlijkheid. "En technisch was hij een fantastische goochelaar, het was echt heel knap. Zoals een pianist virtuoos kan spelen, zo kon hij dat met goochelen. En dan wist hij zijn goochelkunst ook nog op zo'n manier voor het voetlicht te brengen dat je in zijn ban kwam."

Zoutvaatje

Een bekende truc waarmee Kaps veel indruk maakte was die van het zoutvaatje waaruit hij een oneindige voorraad zout tevoorschijn toverde. Kazàn: "Hij gebruikte een speciaal soort zout uit, als ik het me goed herinner, uit Frankrijk. Hij kocht gigantische hoeveelheden in en bewaarde de zakken hierachter in het schuurtje. Toen hij overleed hoorde ik van zijn dochter dat de hele familie nog jaren en jaren heeft gekookt met het zout." Kazàn weet hoe de truc werkt. "Maar daar laat ik niets over los!" Liever houdt de goochelaar de illusie - hoe is het mogelijk, het is toch een wonder- in stand.
Fred Kaps was voor mij dé grootmeester
Goochelaar Hans Kazàn
Met de dochter van Kaps heeft Kazàn nog af en toe contact. "Dan praat ik met haar over het verleden. Zij was een jong meisje toen haar vader een beroemdheid was, ik was in die tijd een heel jong goochelaartje van een jaar of 20 voor wie Kaps dé grootmeester was."

Foto

Kazàn was niet van plan om bij de woning aan te bellen. De dochter van Kaps wilde dit liever niet, omdat zij mooie herinneringen heeft die zij graag in stand wil houden. Kazàn deelt dit gevoel. Maar op een gegeven moment loopt de bewoonster van het huis zelf naar buiten om de kijken wat er allemaal voor haar woning gaande is. "Ik hoorde het gesprek over Fred Kaps en dat vond ik wel leuk."
Het is duidelijk, Kaps is geen vreemde voor de vrouw. En wat blijkt: er hangt zelfs nog steeds een foto van de meestergoochelaar bovenaan het trapgat. "We weten wat er hier gebeurd is en wij vinden het leuk om daar contact mee te houden", vertelt de bewoonster van het studentenhuis. Kazàn: "Heel bijzonder, dat dat portret hier hangt."
Hans Kazàn met de studente en de foto die normaal gesproken bovenaan het trapgat hangt
Hans Kazàn met de studente en de foto die normaal gesproken bovenaan het trapgat hangt © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Kázan viert binnenkort zijn 70ste verjaardag. Ook zit hij dan vijftig jaar in het vak. "Dat ga ik vieren, en de naam Fred Kaps zal genoemd worden. Die spreek ik nog steeds met bewondering uit."
Onze verslaggever Robert Jan Booij ging samen met Hans Kazán naar de woning van Fred Kaps (deel 1)
Onze verslaggever Robert Jan Booij ging samen met Hans Kazán naar de woning van Fred Kaps (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.