NL-Alert tijdens storm Eunice kwam te laat, meldkamer daardoor 1,5 uur minder bereikbaar

© Peters Hotnews
Provincie Utrecht - Toen tijdens storm Eunice eerder dit jaar het alarmnummer overbelast raakte, duurde het sturen van een NL-Alert te lang. Ongeveer anderhalf uur hadden de betrokken instanties nodig om de melding daarover naar buiten te brengen. Tot slachtoffers heeft dat waarschijnlijk niet geleid, maar het is wel aannemelijk dat mensen gezondheidsschade hebben opgelopen.
Dat meldt het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in een rapport over het handelen en de communicatie van betrokken organisaties tijdens de storm.

Ongekende ravage

Eunice trok vrijdagmiddag 18 februari over Nederland. Voor de kustprovincies was code rood afgegeven en vier mensen kwamen die dag door de storm om het leven. Ook in de provincie Utrecht zorgde de storm voor een ongekende ravage. Op veel plekken waaiden bomen om en vlogen dakdelen en zonnepanelen naar beneden.
Tijdens de storm probeerden veel mensen de 112-meldkamer te bereiken, maar die raakte rond 15.45 uur overbelast. Daardoor konden sommige bellers het alarmnummer niet bereiken. Vlak na 16.00 uur wilde de landelijke 112-centrale dat er een NL-Alert verstuurd zou worden met de boodschap alleen het alarmnummer te bellen bij levensbedreigende situaties.

Wachten op goedkeuring

Maar om die alarmmelding te versturen, was goedkeuring nodig van het Nationaal Crisiscentrum (NCC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die kwam pas rond 17.00 uur, waarna het nog 12 minuten duurde om de NL-Alert daadwerkelijk te versturen. Daarna nam het aantal 112-oproepen snel af en daarmee ook de overbelasting van de meldkamer.
Het NIPV raadt aan te onderzoeken hoe in de toekomst een NL-Alert sneller kan worden verstuurd. Ook moet er worden gekeken naar wanneer dit middel precies wordt ingezet.

Code rood

Verder raadt het instituut in zijn rapport aan nog eens te kijken naar wanneer code rood wordt afgegeven. Daarvoor zijn op dit moment niet alleen de weersomstandigheden, maar ook de maatschappelijke impact die het weer kan hebben van belang.
Zo kan exact hetzelfde weer op zondagavond leiden tot code oranje en op maandagochtend tot code rood. Volgens het NIPV kan dat voor verwarring zorgen bij mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.