NS kiest volgens reizigersorganisatie te makkelijk voor schrappen treinen

© Robin Utrecht, ANP
Provincie Utrecht - De NS kiest te makkelijk voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Dat zegt de Amersfoortse reizigersorganisatie Rover over de plannen van de NS om in 2023 flink te snijden in het treinaanbod. De dienstverlening zakt daarmee volgens Rover tot een "onacceptabel niveau".
Komend jaar wil het Utrechtse spoorbedrijf een tiende minder treinen laten rijden dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Maar ook nu rijden er al minder treinen. Volgens Rover kan NS veel meer doen zonder dat reizigers daar de dupe van worden.

Voorkomen dat reiziger afhaakt

Zo stelt de reizigersorganisatie voor om kantoor- en winkelpersoneel te laten helpen bij het vertrek van treinen en pleit het voor het versoepelen van de regels, zodat één conducteur meer treincoupes onder zijn of haar hoede mag nemen.
Rover geeft aan te begrijpen dat de dienstregeling er volgend jaar op achteruit gaat door de personeelstekorten. "Maar we verwachten van de NS dat tenminste een zo goed mogelijk product wordt neergezet. Dat betekent een logische en voorspelbare dienstregeling met extra lange treinen en aandacht voor goede aansluiting. Maar bovenal zo snel mogelijk het aantal treinen weer opschalen om te voorkomen dat treinreizigers voorgoed afhaken."

Aantal klachten flink gestegen

Zo ver is het nog niet, maar het aantal klachten van treinreizigers over volle treinen is wel al flink gestegen. Ten opzichte van september 2019 met maar liefst 60 procent, liet Rover gisteren aan de NOS weten. Die stijging is opvallend, omdat vergeleken met het laatste jaar voor de coronapandemie minder mensen met de trein reizen. NS schat het aantal reizigers op ongeveer 80 procent ten opzichte van september 2019.
Veel klachten komen dan ook voort uit het feit dat er kortere of minder treinen worden ingezet. De NS zegt dat dit komt doordat er voor de veiligheid op langere treinen extra personeel ingezet moet worden. Maar volgens Rover is er lang niet voor elke verlenging van de trein extra personeel nodig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.