Bilthovens bedrijf ontwikkelt gonorroevaccin in de vorm van een neusspray

© Pixabay
Bilthoven - Vaccinontwikkelaar Intravacc uit Bilthoven gaat een vaccin tegen de geslachtsziekte gonorroe ontwikkelen. Daarvoor heeft het een contract van 14,6 miljoen dollar gekregen van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
Er bestaat momenteel nog geen vaccin tegen de geslachtsziekte, hoewel er wel al op meer plekken in de wereld onderzoek naar wordt gedaan. Het is de bedoeling dat het vaccin van Intravacc als neusspray op de markt komt. Dierproeven hebben volgens het Bilthovense bedrijf laten zien dat dat effectief kan zijn en een langdurige immuniteit tegen de seksueel overdraagbare aandoening kan opleveren.

Vooral klachten bij mannen

Of het ook werkt bij mensen, moet nog blijken. Daarom gaat Intravacc de werkzaamheid en veiligheid onderzoeken bij een klein groepje gezonde volwassenen. Die proeven beginnen waarschijnlijk in 2025.
Gonorroe komt vrij vaak voor. Vorig jaar werden bijna 8000 mensen positief getest op deze soa, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral mannen krijgen er vaak klachten door, bijvoorbeeld in de vorm van een druiper. Maar onbehandeld kan de ziekte ook bij vrouwen problemen veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Wie gonorroe heeft, wordt behandeld met antibiotica. Maar de bacterie raakt daar steeds beter tegen bestand, waardoor de effectiviteit afneemt en noodzaak van een vaccin steeds groter wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.