Ingrijpende keuzes door oplopende prijzen: 'Over de rand van de beschaving heen'

© Pixabay
Provincie Utrecht - Veel Nederlanders worden hard geraakt door de hoge prijzen van de laatste tijd en passen hun gedrag daarop aan. Zo stelt bijna een kwart van de jongeren het krijgen van kinderen uit, terwijl een derde van de bijstandsgerechtigden maaltijden zou overslaan om kosten te besparen. Dat concludeert vakbond FNV na onderzoek onder ruim 28.000 leden. De bond zelf noemt de uitkomst "schokkend".
De peiling van FNV laat vooral zien dat veel mensen door de oplopende inflatie worden gedwongen om ingrijpende keuzes te maken. Zo gaan mensen minder snel naar de dokter of tandarts, om onvoorziene kosten te voorkomen.
Van de ondervraagden zei een ruime meerderheid van 68 procent zich zorgen te maken. Bij een vergelijkbaar onderzoek in maart was dat nog 56 procent. Vooral twintigers geven aan zich zorgen te maken over hun financiële situatie. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of ze hun energierekening en zorgverzekering nog wel kunnen betalen.

Over de rand van beschaving

FNV-voorzitter Tuur Elzinga geeft aan geschrokken te zijn van de resultaten. "Maaltijden overslaan om je geldzorgen op te lossen gaat echt over de rand van de beschaving heen, in een rijk land als het onze. Dat geldt ook voor het uitstellen van je kinderwens", zegt hij. "Dat de financiële onzekerheid zo diep ingrijpt in de levens van onze leden, is echt zorgwekkend."
Volgens de vakbond hebben we te maken met een inkomenscrisis, omdat de lonen niet meebewegen met de prijsstijgingen. Leden gaven aan dat ze zeker 200 tot 300 euro per maand meer nodig hebben om rond te kunnen komen. De verantwoordelijkheid ligt daarbij niet alleen bij de werkgevers. Veel leden vinden ook dat het kabinet meer moet doen om de crisis te keren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.