'Tientallen klachten over misbruik en mishandeling in jeugddorp De Glind'

© Pixabay
De Glind - Meerdere oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind bij Barneveld woonden, zeggen lichamelijk of geestelijk te zijn mishandeld. Enkelen vertellen over seksueel misbruik. Terwijl sommige klachten bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
In De Glind is plek voor 120 uithuisgeplaatste kinderen die worden opgevangen in onder meer gezinshuizen. Het dorp wordt bejubeld om zijn aanpak. Het bestaat ruim honderd jaar met de intentie om pleegkinderen een zo normaal mogelijke jeugd te geven binnen een veilige, grotendeels gereformeerde dorpsgemeenschap.
Oud-pleegkinderen schetsen echter een ander beeld. Sommigen spreken van een gesloten systeem dat vermeende daders de hand boven het hoofd hield.
Omroep Gelderland voerde gesprekken met meer dan veertig oud-pleegkinderen, van wie 29 zeggen fysieke- of geestelijke mishandeling te hebben meegemaakt in een pleeggezin in De Glind. Zes oud-pleegkinderen vertellen seksueel te zijn misbruikt. Daarnaast zijn er diverse andere slachtofferverhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, meldt de omroep.
De meeste oud-pleegkinderen die hun verhaal deden woonden tussen 1984 en 2000 in De Glind, maar ook recent zijn klachten bekend. Soms werden pleegouders op non-actief gezet of overgeplaatst. Zelden leidden de meldingen bij de directie tot aangifte. Daardoor konden vermeende daders jarenlang actief blijven in de jeugd- en pleegzorg.
Ze spreken van een ons-kent-ons cultuur waarin je niemand kon vertrouwen: men zat zondags in dezelfde kerk, doordeweeks op dezelfde school en in vrije tijd op dezelfde verjaardagen. Veel oud-pleegkinderen voelden zich onveilig en vooral ongehoord.
'In een reactie op de vermeende misstanden zegt Pluryn, zorgaanbieder in De Glind, niet te weten wat zich heeft afgespeeld in de jaren negentig. "In de archieven van voorgaande organisaties vonden wij niets over misstanden in de jaren negentig. Een interne audit in 2019 gaf geen aanleiding tot verder onderzoek. Uiteraard zegt dit niets over wat er in het verleden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden."
Pluryn zegt het te 'betreuren dat enkele oud-cliënten zich niet gehoord voelen'. De organisatie wil niet ingaan op specifieke zaken. Wel geeft het toe dat klachten in het verleden niet altijd goed zijn afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.