Mag het licht uit? Graag, zeggen inwoners en gemeenten

De Oudegracht in Utrecht, vanaf de Weesbrug
De Oudegracht in Utrecht, vanaf de Weesbrug © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - De verwarming een graadje lager, kort douchen en een extra dikke trui aan. Iedereen is bezig met besparen. Minister Rob Jetten kwam deze week met het plan om huishoudens te helpen met de energierekening, ook roept hij op gemeenten te laten kijken naar de openbare ruimte. Dat is niet aan dovemansoren gericht: meerdere gemeenten zijn er al mee aan de slag, blijkt na een rondvraag van RTV Utrecht.
Zo is de gemeente Woerden bezig met een plan om de openbare verlichting in het stadje te herzien. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om spaarzaam te zijn met de openbare verlichting. Hun doel: verlichting waar het moet en donker(der) waar het kan, laat woordvoerder Femke Rodenburg weten. "Maar, veel inwoners associëren licht met (sociale) veiligheid, dus daar houden we rekening mee."

Besparen of toch niet?

RTV Utrecht heeft ook rondvraag gedaan bij inwoners uit de provincie. Vinden zij dat gemeenten meer moeten besparen? Margot reageert: "Niet besparen op verlichting op straat. Nu het nachtverkeer niet meer rijdt, zou dat een nog onveiliger gevoel geven." Ook zijn sommige mensen van mening dat de stoplichten niet nodig zijn: "Zet de stoplichten niet op oranje, maar helemaal uit in de avond", zegt Samantha.
Veruit de meeste mensen vinden dat er meer verlichting uit mag. Zo vindt Aukje: "De verlichting op de snelweg kan uit vanaf 00.00 uur. En ook alle winkels en gebouwen hoeven 's nachts niet verlicht te worden."
Minder licht in de openbare ruimte vindt ook de gemeente Utrecht een goed idee. Maar genoeg om de energiecrisis op te lossen is het volgens de stad niet. De gemeente gaat nu in beeld brengen hoe hun energieverbruik in de openbare ruimte eruit ziet. "Vooral het verbruik van bruggen en lantaarnpalen willen we gaan onderzoeken", zegt Jesse Holweg van de gemeente Utrecht.
Inwoners moeten zich wel veilig voelen en door het dimmen en uitzetten van openbare verlichting kunnen gevaarlijke situaties ontstaan
Gemeente De Ronde Venen
Daarnaast laat de gemeente weten dat ze al jaren werken aan een energietransitie. Zo is een deel van de verlichting al vervangen naar led en wordt dat uiteindelijk doorgezet naar alle verlichting. Ook is er een pilot aan de gang, genaamd Slimme Straatverlichting in Kanaleneiland. Daar kunnen voetgangers oversteken via een nieuw zebrapad dat oplicht wanneer iemand wil oversteken terwijl een auto komt aanrijden.

Gedimde lichten

Gemeente De Ronde Venen kiest voor het dimmen van de lichten tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Dat gebeurt op zorgvuldig uitgekozen plekken. "Inwoners moeten zich wel veilig voelen en door het dimmen en uitzetten van openbare verlichting kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom kijken we naar welke plekken veilig genoeg zijn om de lichten te dimmen. Als inwoners dit als onveilig ervaren, kijken we hier opnieuw naar", laat de gemeente weten.
Ook in de Ronde Venen is nu bijna de helft van de openbare verlichting voorzien van ledverlichting. Binnen vier jaar wil de gemeente dat alle verlichting bestaat uit ledlampen. In Amersfoort zijn ze al langere tijd bezig met kritisch kijken naar de verlichting in de openbare ruimte, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De energiecrisis heeft geen invloed op hoe ze naar hun verlichting kijken. Want ze proberen dit al jaren te veranderen.

Veiligheid

Zo heeft de gemeente een lichtplan. "Met zo min mogelijk lampen willen we de verlichting regelen in de openbare ruimte." Ook werken ze met adviseurs gericht op de openbare verlichting. Want ook Amersfoort erkent dat verlichting invloed heeft op de sociale veiligheid.
"Sommige plekken hebben meer licht nodig om het veiliger te houden, maar dat verschil natuurlijk ook per tijdstip. Daarom werken we met dimlichten. Die we per tijdstip kunnen instellen."
Ook Amersfoort is bezig met een transitie naar ledverlichting. Led is een stuk duurzamer en kost veel minder stroom. Maar, "we gaan pas vervangen als de lichten aan vernieuwing toe zijn. Iets leegmaken is duurzamer dan voorbarig vervangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.