Dienstregeling NS mogelijk nog verder ingeperkt

Drukte op Utrecht Centraal
Drukte op Utrecht Centraal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - NS-directeur Bert Groenewegen heeft zijn medewerkers gewaarschuwd dat de dienstregeling mogelijk verder ingeperkt moet worden. De reden is het personeelstekort. Hij zegt in een interne videoboodschap dat "de rek eruit is".
Groenewegen zegt daarin volgens de NOS dat "het werk steeds zwaarder drukt op een steeds kleinere groep. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval."
"Als we zo doorgaan moeten we misschien besluiten om onze dienstregeling nog verder af te schalen", zegt Groenewegen. Daarmee bedoelt hij dat hij nog verder wil gaan dan eerder was aangekondigd. Komend jaar wil het Utrechtse spoorbedrijf al een tiende minder treinen laten rijden dan in 2019, het laatste jaar voor corona.
Volgens de NS-topman wordt er wel "met man en macht" geprobeerd om het personeelstekort terug te dringen. Er worden voor 2200 functies mensen gezocht op een totaal van 20.000 banen.
Reizigers op station Utrecht Centraal reageren op dienstregeling NS
Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. De dienstverlening zakt daarmee volgens Rover tot een "onacceptabel niveau". Volgens Aldo Markus van Rover jaagt de NS zo mensen de trein uit. Hij roept het spoorbedrijf op in ieder geval langere treinen te laten rijden. Ook zou de NS moeten proberen "een aantrekkelijke werkgever te zijn."
Rover: langere treinen en aantrekkelijk werk
NS-woordvoerder Arno Leblanc gelooft dat de nieuwe dienstregeling met minder treinen wel wat ruimte gaat bieden, waardoor er juist minder uitval zou moeten zijn. "Daardoor wordt het iets voorspelbaarder en kun je treinen beter inplannen én ze ook langer maken." Vanaf december gaan er al iets langere treinen rijden. Als ze nog langer moeten worden, dan moeten daar eerst afspraken over gemaakt worden met het personeel.
NS-woordvoerder Arno Leblanc op Utrecht Centraal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.