Verdwenen Amersfoortse kampcommandant blijkt een van de grootste oorlogsmisdadigers van Nederland

Walter Heinrich was kampcommandant van Kamp Amersfoort.
Walter Heinrich was kampcommandant van Kamp Amersfoort. © RTV Utrecht
Leusden - Hij was verantwoordelijk voor tenminste 625 slachtoffers. Walter Heinrich, grondlegger van het beruchte Kamp Amersfoort. Nieuw onderzoek stelt vast dat de Duitse nazi-commandant daarmee een van de grootste oorlogsmisdadigers van Nederland is. In de podcast De Verdwenen SS'er proberen de makers erachter te komen hoe deze massamoordenaar na de oorlog zo makkelijk van de radar kon verdwijnen en daarmee zijn straf ontliep.
Podcastmaker Jordy Hubers en hoofd onderzoek bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort Floris van Dijk brengen nieuwe feiten aan het licht. Zo blijkt dat Walter Heinrich naar Den Haag vertrok om te werken voor de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingendienst van nazi-Duitsland. Uit een intern document wordt duidelijk dat Heinrich daar een geheime opdracht uitvoerde en besliste over leven en dood.
Hij bepaalde welke gevangenen naar concentratiekamp Natzweiler-Struthof werden gestuurd. Van de zeshonderd Nederlandse verzetsstrijders die hij selecteerde, vonden er driehonderd de dood in het strafkamp in de Elzas. "We waren bij de jaarlijkse herdenking daar en de aanwezigen waren echt aangeslagen over deze nieuwe informatie", vertelt Floris van Dijk.

Massa-executie

Bekend was al dat onder zijn bewind in Kamp Amersfoort 325 mannen de dood vonden. Door executie, mishandeling, honger en dwangarbeid. Heinrich was een nazi van het eerste uur, die verantwoordelijk was voor een schrikbewind en zware mishandelingen toeliet. Hij deed bovendien hoogstpersoonlijk mee aan de executie van 77 Sovjet-krijgsgevangenen op 9 april 1942, de één na grootste executie in Nederland.
De nieuwe ontdekkingen zijn huiveringwekkend, maar het onderzoek naar de verdwijning van de kampcommandant was voor Hubers ook een jongensdroom die uitkwam. "Geschiedenis zit er van jongs af aan in. Dat je dan in het Nationaal Archief als nietige journalist van zo'n grote schurk gewoon informatie vindt. Dat vind ik nog steeds heel bijzonder", vertelt de podcastmaker uit het Amersfoortse Hoogland.

Verwerking van gruwelijkheden

Walter Heinrich verdween in februari 1945 op mysterieuze wijze. In de podcastserie pluizen de twee makers verschillende scenario's uit. Is Walter Heinrich ondergedoken, gevlucht naar Zuid-Amerika, gesneuveld of zijn er andere mogelijkheden rond zijn verdwijning? Voor het antwoord verwijzen ze naar de podcast. Wel willen de makers prijsgeven dat er nabestaanden zijn gevonden van de Nazi-commandant.
Jordy Hubers weet nog niet wat hij verder met die informatie wil doen. "We gaan niet als sensatiejagers op pad richting Duitsland. Maar kiezen voor de officiële weg via brieven." Voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort is de nieuwe informatie heel waardevol. Directeur Micha Bruinvels denkt dat onderzoeken zoals deze helpen in de verwerking van de gruwelijkheden voor nabestaanden. Toen en nu. "We hebben vrij dichtbij ook een oorlog. Waar ook slachtoffers vallen en generaties lang zullen blijven voelen wat er gebeurd is."
De podcastserie De Verdwenen SS’er is te beluisteren via de website van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.