1 April: wie neemt wie in de maling?

UTRECHT - Een hond die miauwt, bestaat die heus? En heeft Bolletje echt beschuit ontwikkeld speciaal voor linkshandigen? Her en der zijn de laatste dagen twijfelachtige berichten opgedoken, heel 'toevallig' vlak voor 1 april. Met dit soort aankondigingen is het altijd even puzzelen, is het waar of is het een grap?
Vandaag moet bijvoorbeeld blijken of Japanse en Koreaanse onderzoekers inderdaad onlangs een hond met katteneigenschappen hebben gefokt. Dat zegt namelijk het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, die het diertje met de naam Mono, op die dag aan het publiek presenteert. Mono is een kruising tussen een Tonkinees en een Chihuahua, beweert het LICG.

1 APRIL IN DE REGIO

Intratuin in Woerden heeft in zestien vestigingen bezoekers letterlijk 'om de tuin geleid' door ze een spectaculaire slangenshow te beloven. Bezoekers werden getrakteerd op een uitzicht van bomen vol tuinslangen en terraria met kleurige waterslangen. De grap werd onder meer in Utrecht uitgevoerd.
De website De Nieuwe Utrechter (DNU) koppelde de geheimzinnige nachtelijke helikoptervluchten van afgelopen week boven Woerden aan een zogenaamd plannetje van de Utrechtse wethouder De Rijk. De heli's zouden warmtebeelden maken van slecht geïsoleerde huizen. De bewoners zouden een brief krijgen.
In Utrecht zou koffiebrander Douwe Egberts met bierpads komen voor de Senseo. ProRail zou vandaag een testrit doen met een Chinese snelheidstrein over het spoor langs Station Utrecht Lunetten.
In De Bilt werden inwoners vanmorgen verrast met een bouwbord voor het gemeentehuis: 'Hier komt winkelcentrum Jachtlust'.
De gemeente Amersfoort meldde de aanstelling van een coördinator veldoverlast voor voetbalclub Quick. Omwonenden zouden namelijk klagen over ballen in de tuin.
Ook Twitter bleek vrijdag een uitstekend medium voor een 1 aprilgrap. Twitteraars schreven massaal over hun belevenissen vanaf #fe11, een zogenaamd evenement in Utrecht waar van alles te doen en te eten was en waar veel bekende Nederlanders rondliepen. Het was urenlang het meest besproken onderwerp op Twitter. FE11 staat vermoedelijk voor Fake Event 2011.

PUBLIEKE ZAAK

De 1 aprilgrap wordt steeds vaker een publieke aangelegenheid, constateert het Meertens Instituut, dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur.
Een van de meest voorkomende vormen van de 1 aprilgrap is volgens het instituut die waarbij iemand of een menigte op de been wordt gebracht voor iets dat er niet blijkt te zijn of niet blijkt te bestaan. En daar zijn de media soms de dupe van, want journalisten worden wel eens op het verkeerde been gezet door grappig bedoelde leugenberichten en publiceren dan onbedoeld onwaarheden.
Aan de andere kant doen sommige media juist bewust mee met de 1 aprilgrappenmakerij. Zo raadt de lokale Haagse krant De Posthoorn lezers aan lentebanden op hun auto te laten zetten, vanwege het 'gladde voorjaar'. De garages houden op vrijdag open huis om lentebanden te monteren, meldt De Posthoorn.
Volgens het Meertens Instituut hoeft het meedoen aan 1 aprilgrappen niet ten koste te gaan van de geloofwaardigheid van de media. Juist doordat massamedia belangrijke bemiddelaars zijn in de jaarlijks terugkerende aprilgrap, bevestigen ze het belang van betrouwbare nieuwsvoorziening, aldus het instituut.

HERKOMST

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zoveel betekent als de dag van de dommerik).


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.