Na 10 jaar neemt Singlefeestje afscheid: '1600 zakdoeken besteld'

© Pim Brassien
Provincie Utrecht - "Is Singlefeestje alleen voor singles?", deze vraag heeft medeoprichter Pim Brassien meer dan eens moeten beantwoorden. Het antwoord is nee, het idee is dat de feestgangers de hele avond zelf singles kunnen aanvragen maar dat dringt nog niet altijd bij iedereen door. "Zeker in de beginjaren kwam een groep mannen precies om 23.00 uur binnen, leunend tegen een muur staan wachten. Maar in de loop der jaren is dat wel veranderd", zegt Pim. Na tien jaar en ontelbare edities is vrijdagavond Singlefeestje nog een allerlaatste keer in TivoliVredenburg.
Singlefeestje is ook voor stelletjes. Het werkt als volgt: voor het podium staan bakken met singles (cd's, geen eenzame mannen). Als je dan tussen Britney Spears, The Vengaboys of Céline Dion je favoriete hitje vindt, geef je die aan een van de dj's. Met een beetje geluk wordt het singletje gedraaid, draai jij je heupen en zingt iedereen mee met Schudden van Def Rhymz.
Pim begon tien jaar geleden samen met drie vrienden op Paaspop. "Ik werkte bij BNN en toen kregen we een mail dat het cd-hok opgeruimd werd. We mochten cd's meenemen want anders ging het weg. We hadden heel veel singles liggen want als radiostation krijg je dat opgestuurd. Dus ik ging naar het hok en daar liep ik collega Frank van der Lende tegen het lijf." Ze gaan samen door de plaatjes heen en vinden het zonde om er niks mee te doen.
Ze sturen een mail naar Paaspop met het voorstel om de plaatjes te draaien en het publiek mag verzoekjes indienen. "Een dag later kregen we een mail dat het mocht", zegt Pim. De jongens kopen alle cd-bakken van een failliete platenzaak aan de Oudegracht en verzamelen vrienden om te draaien. Het publiek mag plaatjes mee naar huis nemen want ze hebben zelf thuis toch geen cd-spelers meer. De sfeer is goed en het feest is een succes. De dj's printen snel een paar A4'tjes op om op de cd-bakken te plakken. Ze hebben zich bedacht. De cd's mogen niet mee naar huis want dit willen ze beslist vaker gaan doen.

80 shows per jaar

De vrienden draaien in zalen voor honderd man en al snel staan ze voor een groter publiek en groeit het vriendenteam. De afgelopen tien jaar hebben ze in poppodia en op festivals in heel Nederland gedraaid. "Op het hoogtepunt deden we tachtig shows per jaar. Toen waren we nog iets jonger en deden we twee of drie feestjes in een weekend. Of drie festivals op een dag."
Het geheim van Singlefeestje zit volgens Pim in de sfeer. "Elk nummer dat we draaien is door iemand aangevraagd. Je doorbreekt het idee dat de dj draait waar hij zelf zin in heeft en dat geeft saamhorigheid. Je maakt het feestje met z'n allen", zegt Pim. "Dan zie je ook ergens in de zaal opeens een groepje losgaan die het plaatje heeft aangevraagd."

Zestienhonderd zakdoeken

Maar het team is ondertussen ook tien jaar ouder. "We zijn nu in de dertig, sommigen van ons hebben ondertussen kinderen dus we vonden het een fantastisch idee om er samen een punt achter te zetten. Als je nog vijf jaar doorgaat valt de groep uit elkaar, nu sluiten we het met z'n allen af", zegt Pim. Daarnaast hebben ze ondertussen alles een keer meegemaakt en gezien. "Op een gegeven moment wordt het een beetje een trucje en dan moet je ermee stoppen."
Vanavond worden voor de laatste keer plaatjes aangevraagd. Voor de gelegenheid zijn er zestienhonderd pakken zakdoekjes besteld. De cd's mogen ook de laatste editie niet mee naar huis genomen worden. "Nee, die gaan een museum in. Of in ieder geval mijn museum. Of in mijn schuur maar dan heb ik wel ruzie met m'n vriendin want ze nemen heel veel plek in", zegt Pim.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.