Flitsbezorger Flink mag in afwachting van rechtszaak nog steeds niet open aan Amsterdamsestraatweg

© RTV Utrecht
Utrecht - Flitsbezorger Flink mag niet terugkeren in het pand aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De online supermarkt heeft al meerdere keren tegen de gedwongen sluiting geprocedeerd, maar de Raad van State heeft de gemeente Utrecht – in ieder geval voorlopig – opnieuw in het gelijk gesteld.
Het gesteggel tussen de flitsbezorger en de gemeente duurt al voort sinds februari van dit jaar. Op 11 februari legde het college een sluiting op onder een dwangsom van 20.000 euro. De flitsbezorgdienst handelde volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan dat op het pand rust: detailhandel. Al langer klaagden omwonenden ondertussen over lawaai en gevaarlijke situaties in het verkeer.

Darkstore

De bezorgdienst diende bezwaar in tegen de sluiting én wijzigde de werkwijze. Waar het pand voorheen enkel fungeerde als zogeheten 'darkstore', een vestiging die zich compleet toelegt op het bezorgen van goederen, konden klanten voortaan ook bij de vestigingen van Flink binnenlopen om hun bestelling op te halen of om zelfs ter plaatse een bestelling te plaatsen en direct mee te nemen. "De klant mag desgevraagd ook bij de rekken met boodschappen gaan kijken om te bestellen producten aan te wijzen of te pakken", beschrijft Flink. En zo zou de bezorgdienst vanaf toen ook gezien kunnen worden als detailhandel, betoogde Flink.
De rechter ging daar niet in mee en ook volgens de Raad van State, de rechter in hoger beroep, is de nieuwe werkwijze van Flink geen reden dat het bedrijf weer terug zou mogen naar de Amsterdamsestraatweg. "De goederen in het pand worden daar hoofdzakelijk opgeslagen met het oog op bezorging", vindt de rechter.

Definitief oordeel

Het laatste woord is in deze strijd nog niet gezegd. De uitspraak van de Raad van State was een voorlopige. Begin 2023 dient de uiteindelijke rechtszaak, waarin een definitief oordeel over het lot van Flink wordt geveld. Maar tot die tijd moet de bezorgdienst aan de Amsterdamsestraatweg dus gesloten blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.