Buurtsuper Schoonrewoerd gered na massale financiële steun uit het dorp: 'Een onbekende gaf me een envelop met 1000 euro'

Ad en Tineke kunnen door met hun levenswerk.
Ad en Tineke kunnen door met hun levenswerk. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Schoonrewoerd - De supermarkt in Schoonrewoerd is gered. Een overweldigende inzamelingsactie leverde ruim 70.000 euro op. Eigenaar Ad de Jong is dolblij: hij kan met het geld de stijgende energiekosten betalen. "Ik ben bijzonder trots."
Het nieuws dat de dagwinkel in het 1700 inwoners tellende dorpje dreigde te sluiten kwam hard aan bij veel klanten. Dus kreeg Ad honderden financiële steunbetuigingen. "Er kwamen prachtige verhalen langs. Een kind van 10 dat na overleg met z'n ouders besloot 10 euro zakgeld te doneren. En een oudere man die ik nog nooit had gezien gaf me een envelop met 1000 euro erin. Hij is nog nooit klant bij me geweest, maar had mijn verhaal gezien op RTV Utrecht."
Ad zette een bus neer in de winkel waar mensen donaties in konden doen. Iedere dag nam hij die mee naar boven om samen met zijn vrouw Tineke het geld te tellen. Het streefbedrag was 70.000 euro en dat is ruimschoots gehaald.

Verduurzamen

Dat geld wordt nuttig besteed, zegt Ad. "Ik ga al mijn diepvriezers en koelkasten vervangen. Daardoor gaat mijn energieverbruik met meer dan de helft omlaag. Het geld wordt dus gebruikt om het probleem bij de wortels aan te pakken, niet om een exploitatietekort te dekken." Onlangs kreeg de Schoonrewoerdse buurtsuper te horen dat de energiekosten van 1100 naar 4100 euro gaan.
Ad luidde vorige maand de noodklok in een item bij RTV Utrecht:
Ad vreest voor het voortbestaan van zijn dagwinkel.
De donaties kwamen vooral van mensen uit het dorp. Ook kreeg hij geld van enkele mensen die uit het dorp zijn getrokken, maar wiens ouders nog in Schoonrewoerd wonen. "Zij willen dat hun ouders boodschappen kunnen blijven doen. Ik heb nu de morele plicht het plan echt uit te werken. En dat ga ik ook met veel plezier doen."
Ad gaat binnenkort ook om de tafel met enkele lokale ondernemers uit het dorp. Mogelijk kunnen zij ook nog iets betekenen. "Ik sprak daar een leidinggevende en die woont in de stad. Hij zei: 'Denk je dat als in mijn stad de Albert Heijn van 2500 vierkante meter sluit ook maar één iemand zich zorgen maakt? En hier gaat een heel klein winkeltje van 300 vierkante meter dicht en het hele dorp is in rep en roer.'"
De dagwinkel zit aan de Dorpsstraat in Schoonrewoerd.
De dagwinkel zit aan de Dorpsstraat in Schoonrewoerd. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.