Dementie op je 52ste: 'Ik dacht dat ik een burn-out had'

© RTV Utrecht
Houten - In Nederland leven ongeveer 300.000 mensen met dementie. Het gros daarvan was bij het begin van de ziekte op leeftijd - in elk geval boven de 75 jaar. Maar dat geldt niet voor allemaal: 5 procent van de mensen met dementie was jonger dan 65 toen ze hun diagnose hoorden. Dat zijn 15.000 mensen in Nederland en vermoedelijk zo'n dikke 1000 bij ons in de provincie. Mensen met een baan, een druk sociaal leven en vaak nog met een relatief jong gezin. De diagnose 'dementie' zet alles op z'n kop. Maar hoe kom je tot zo'n diagnose?
Onze provincie telt ongeveer 1000 mensen die jong dement worden

Deze week start een nieuwe serie van het televisieprogramma 'Margreet'. De komende weken volgt Margreet jonge mensen met dementie in hun dagelijks leven. Hoe geven ze hun leven opnieuw vorm na de diagnose? Hoe gaat het met de liefde en hun vaak nog vrij jonge gezinnen en hoe bereid je je voor op moeilijke keuzes met betrekking tot wonen en de zorg die nodig is?

"Ik had een mooie baan als jurist en belandde in een burn-out", vertelt Desiree. "Na een tijdje opperde mijn zus, ze is huisarts, dat ik om het uit te sluiten, misschien toch ook een ruggenprik moest laten doen om te kijken of er Alzheimer in het spel was. De avond voor de uitslag vierden we nog de verjaardag van mijn man, ik ging geheel zorgeloos naar het ziekenhuis voor de uitslag. Het bleek het slechtst denkbare scenario: tóch Alzheimer."

Geheugenpoli

Judith van Schaik is verpleegkundig specialist op de geheugenpoli van het Antonius Ziekenhuis in Woerden. Ze is vaak de eerste professional na de huisarts die mensen met klachten zien. "Voor ons is het dan altijd heel belangrijk dat er iemand mee komt die de persoon met klachten goed kent. Dat is sociaal belangrijk, het is ook best spannend, maar voor ons is het ook een graadmeter in hoeverre er klachten zijn en iemand verandert. Soms ziet de patiënt zelf niet goed wat er speelt, maar de omgeving al wel"
Judith werkt op de geheugenpoli in Woerden
Judith werkt op de geheugenpoli in Woerden © RTV Utrecht

Jong

"Op jonge leeftijd is niet altijd het geheugen als eerste aangetast. Vaak gaan ook de dagelijkse handelingen moeilijker of is het gedrag veranderd", vervolgt Judith. "Het hebben van een diagnose is dan behalve een mokerslag en het begin van een rouwperiode, óók het moment dat je iets kunt doen. En nu hebben we nog altijd geen geneesmiddel voor dementie, maar vanaf dat moment kan de omgeving zich wél aanpassen en je merkt dat er dan veel stress verdwijnt."
De diagnose is vaak een goed beginpunt om een plan te maken
De diagnose is vaak een goed beginpunt om een plan te maken © RTV Utrecht

Slechtnieuwsgesprek

Hoewel het brengen van de diagnose altijd een slechtnieuwsgesprek is, is het leven van mensen met dementie niet altijd een tranendal. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen vanaf het begin een 'casemanager' hebben die ze helpt bij het invullen van de dagen, die de rest van het gezin ondersteunt en begeleiding biedt op belangrijke momenten. Er is lang nog veel wél mogelijk namelijk."

Wil je meer informatie of verder praten over dementie op jonge leeftijd? In Utrecht worden verschillende Alzheimer café's georganiseerd, waaronder een café voor jonge mensen met deze ziekte en hun omgeving: de 'Jungheimer cafe's'.

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/gemeente-utrecht/jungheimer-cafe-utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.