Boeventraining voor inwoners Vijfheerenlanden: 'Niet bang, maar bewust maken'

© Politie Vijfheerenlanden
Leerdam - Onraad ruiken. Een neusje hebben voor criminaliteit. Daar draait het om in de gemeente Vijfheerenlanden bij de Week van de Veiligheid. Tijdens een interactieve workshop in Vianen en Leerdam maken inwoners kennis met de denkwereld van criminelen. Ze zijn immers de ogen en oren van de politie en burgemeester Sjors Fröhlich heeft liever dat er te veel wordt gebeld dan te weinig.
Agenten en boa's beantwoorden tijdens de workshop vragen van deelnemers.. Ex-marechaussee Ron Daalhof geeft de veiligheidstraining. "Weten wat de norm is, daar draait het om. Als je dat weet, kan je ook de afwijkingen zien." Maar wat is afwijkend? "Opvallend gedrag. Iemand die vijf keer dezelfde winkel in en uit gaat bijvoorbeeld. Dan moet je even op blijven letten."
De donkere dagen komen er weer aan, de tijd waarin inbrekers weer meer actief worden. In Vijfheerenlanden zijn dat er zeventig tot tachtig per jaar, al waren het er tijdens de coronacrisis wel wat minder. Deelnemers aan de workshop krijgen uitgelegd wat ze moeten doen in geval van verdachte situaties. "We leren ze bijvoorbeeld met voor signalement je de politie blij maakt, hoe je een fiets of auto omschrijft. Maat het gaat steeds om wat je kan en mag doen, niet wat je moet doen, want je eigen veiligheid is het belangrijkste."
De wereld verandert en dat maakt de training nodig. "Criminelen hebben bijvoorbeeld andere tactieken en technieken om een woning binnen te komen ten opzichte van tien jaar geleden. De risico's zijn ook anders dan tien jaar geleden. De bedoeling is zeker niet dat mensen bang worden gemaakt, maar wel dat ze "security-aware" worden. Bewustzijn daar gaat het om. Als je weet waar je naar moet kijken, kan je misschien dingen voorkomen. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie en de boa's, maar van iedereen."
Verslaggever Robert Jan Booij in Vianen (12.15 uur)
Verslaggever Robert Jan Booij in Vianen (12.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.