Oud-teamgenoot Vivianne Hofman over overlijden voormalig Fortissimo-speelster Wendy Smits: 'Een grote schok'

Fortissimo in 2015, Wendy Smits staat vierde van rechts
Fortissimo in 2015, Wendy Smits staat vierde van rechts © Jan van Kooten
Cothen - Voormalig handbalinternational Wendy Smits is op 39-jarige leeftijd overleden. Ze was ernstig ziek. Smits speelde van 2012 tot 2015 voor Fortissimo uit Cothen. Ze kwam veertien keer uit voor het Nederlands team.
Smits brak door bij SEW en maakte in 2005 de overstap naar Duitsland, waar de opbouwster onder meer handbalde bij Tus Metzingen en FA Göppingen. Tussen 2009 en 2012 speelde ze bij Dalfsen en met die club veroverde ze twee landstitels en één keer de beker.
Zij was met haar ervaring en handballend vermogen wel een toevoeging voor ons
Vivianne Hofman, speelster Fortissimo
In 2012 vertrok ze opnieuw naar Duitsland, waar ze bij HSG Blomberg Lippe ging spelen. Na een half jaar keerde ze vanwege familieomstandigheden terug naar Nederland, waar ze tot verbazing van vriend en vijand bij Fortissimo ging spelen. Ondanks de degradatie in de zomer van 2013 bleef ze de club uit Cothen trouw. In 2015 vertrok ze na een conflict bij Fortissimo. In 2017 beëindigde ze haar loopbaan.

Slimmigheidjes

Vivianne Hofman was destijds 19 en speelde al enkele jaren voor Fortissimo. Bij het kleine clubje uit Cothen liep ineens een international binnen. "Dat waren we niet gewend. Zij werd toen gehaald om degradatie uit de eredivisie te voorkomen." Dat lukte niet, want ook met Smits degradeerde Fortissimo naar de eerste divisie. "Maar dat weet je natuurlijk niet van te voren", zegt Hofman. "Je moet het als team doen, het is niet één speelster die het verschil kan maken."
Vivianne Hofman over Wendy Smits
Toch was Smits wel belangrijk voor Fortissimo. "Toentertijd hadden we hoop jonge meiden en heel weinig ervaring. En zij was met haar ervaring en handballend vermogen wel een toevoeging voor ons." Wat zij dan toevoegde? "Vooral de rust in het spel, de slimmigheidjes niet wij niet hadden. Dat steek je wel van haar op", aldus Hofman.
Na haar vertrek uit Cothen, in 2015, had Hofman geen contact meer met Wendy Smits. "Je komt elkaar wel eens in de competitie tegen, maar verder ook niet." Toch kwam Smits' overlijden niet als een donderslag bij heldere hemel. "We zijn door een oud-speelster op de hoogte gebracht dat ze ernstig ziek was, maar dat is nog maar kort geleden. Dat was een grote schok."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.