Meerderheid vakbondsleden stemt voor fel bevochten cao NS, stakingsdreiging voorbij

© RTV Utrecht / Niels Drost
Utrecht - De vakbondsleden van FNV en CNV hebben met een grote meerderheid ingestemd met een nieuwe cao bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Na dagen van stakingen kwamen de NS en de vakbonden tot een principeakkoord. De dreigende stakingen zijn nu definitief verleden tijd.
Bij de vakbond FNV stemde 81 procent van de 5000 leden voor en 18 procent tegen de nieuwe cao. Eén procent stemde niet. Bij de CNV stemde 89 procent voor.
De NS zegde op 11 september, na zes dagen van stakingen, een loonsverhoging in twee stappen van gemiddeld 9,25 procent toe. Daarnaast keert de NS werknemers twee keer 1000 euro uit en komt er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie. De cao heeft een looptijd van achttien maanden.
De vakbonden FNV, CNV en VVMC lieten eerder al weten zich te kunnen vinden in het verbeterde cao-bod, maar de leden hebben het laatste woord. Bij FNV en CNV konden leden tot middernacht stemmen, bij VVMC ging de raadpleging nog tot dinsdagochtend door. Een werkgever hoeft juridisch gezien maar met één vakbond een akkoord te sluiten over een cao om die geldig te verklaren.

Pijnpunt

Een groot pijnpunt bij het personeel is de hoge werkdruk. De FNV laat de achterban weten te beseffen dat het akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."
Ike Wiersinga, onderhandelaar van de CNV vindt het nu belangrijk om samen met de NS te werken aan verbeteringen. "NS staat voor grote uitdagingen, door de personeelstekorten, de werkdruk en daarmee samenhangend een hoog ziekteverzuim. Ook de opstelling van de politiek, die harde randvoorwaarden en tegelijkertijd hoge eisen stelt, helpt niet mee", stelt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.