Kinderen verleiden voor techniek: 'Het is geen vieze handen-beroep'

Maarssen - Kinderen uit groep 7 en 8 uit gemeente Stichtse Vecht keken vandaag hun ogen uit tijdens de eerste Tech Experience Dag. Er waren drones, VR-brillen en er kon gemetseld worden.
In deze tijd van schrijnende tekorten aan technisch personeel is de Tech-dag bedoeld om de branche aantrekkelijk te maken. "Aangezien deze kinderen nog voor een studiekeuze staan, is dit hét moment om ze de praktijk te laten ervaren. Zo kunnen ze zien dat techniek echt leuk is", aldus organisator Rietje Beeren. In totaal deden 900 leerlingen mee aan deze dag.

Techniek betekent ook hersens

"Het is uitdagend. En niet alleen voor mensen die goed met hun handen zijn, maar ook goed met hun hersens kunnen werken. Techniek komt overal in voor, denk aan de zorg en ook de logistiek. Je kunt overal terecht." Zelf heeft Beeren ook een technische studie gedaan. Uiteindelijk belandde ze in de commercie. Maar: "Ik draag de techniek nog steeds een warm hart toe. Als er vandaag een wauw-effect ontstaat dan is het geslaagd."
© RTV Utrecht

Wauw-effect

En dat wauw-effect was er zeker. "Techniek is erg leuk!", zegt Elis. Samen met een klasgenoot zit ze achter de laptop en kiest ze een vormpje uit die een robotarm vervolgens op papier tekent. Als kinderburgemeester van Stichtse Vecht ambieert Elis geen carrière als burgemeester. "Ik vind kinderburgemeester zijn heel erg leuk, maar ik vind techniek en creativiteit meer bij mij horen."
Als er een wauw-effect is, dan is het geslaagd
Rietje Beeren

Laagwaardig beroep

"Techniek wordt nog steeds geassocieerd met vieze handen. Het wordt gezien als een laagwaardig beroep", vertelt Beeren. "Dit is het hardnekkige beeld van de ouders die vaak de toekomst van de kinderen bepalen, maar de wereld is veranderd. Het is helemaal geen vieze handen-beroep. Kijk maar naar de VR-brillen bijvoorbeeld."
© RTV Utrecht

Salaris is belangrijk

Ook de rol van ouders mag niet onderschat worden. "Ik weet niet of je er veel mee verdient", zegt een van de jongens. Een goed salaris is vooral voor zijn ouders belangrijk. Maar als hij voor de techniek kiest, hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken. Een van de metselaars stelt de ouders gerust: "Het verdient erg goed, maak je maar niet druk."
© RTV Utrecht

Meer hoogopgeleiden

Uit een onlangs gepubliceerd rapport van het CBS blijkt dat het aantal hoogopgeleide Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar de laatste veertig jaar is verdrievoudigd. In 2021 had 36% van de Nederlandse beroepsbevolking een hbo- of universitair diploma, tegenover ruim 11% in 1981. Een technisch studie lijkt nog niet aantrekkelijk.
Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht voorspelde het tekort aan technisch personeel voor dit jaar in 2017 al. Waar een groot deel van de kinderen enthousiast na de workshops is, konden sommige na vandaag ook duidelijk de branche afstrepen: "Ik word liever architect."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.