IJsselstein schaft hondenbelasting af, en dit staat er nog meer in de begroting

Mark Foekema, wethouder financiën IJsselstein
Mark Foekema, wethouder financiën IJsselstein © Bewerking door RTV Utrecht
IJsselstein - Een streep door de hondenbelasting, meer huizen bouwen en investeren in de verkeersveiligheid: stuk voor stuk ambities van IJsselstein die de stad ook állemaal kan waarmaken. Dat valt te lezen in de programmabegroting voor 2023. "We staan er op dit moment financieel erg goed voor", aldus wethouder Financiën Mark Foekema (LDIJ).
Wat gaat er dan allemaal gebeuren in IJsselstein? Relatief veel geld gaat naar woningbouw. "De woningmarkt in IJsselstein is overspannen", schreef het college eerder al in het coalitieakkoord. De gemeente wil vooral bouwen voor starters en senioren om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Ruim 7 ton trekt IJsselstein ervoor uit.

Verkeersveiligheid en hondenbelasting

Belangrijk ander punt uit de begroting is verkeersveiligheid. "Elk ongeluk is er één te veel", vindt gemeente. Zo wordt bijvoorbeeld de Overtoom in het centrum aangepast. Daar is sprake van een onoverzichtelijke kruising, waar fietsers en voetgangers door elkaar bewegen zonder duidelijke paden. Het is een zogenoemde "Shared Space".
Wat daar gaat gebeuren, wordt komend jaar onderzocht. Dat is namelijk niet alleen een kwestie van een paar lijnen trekken, nee, de gemeente wil meteen kijken naar de beste straatinrichting met het oog klimaat en evenementen. De beruchte N201 – waar veel ongelukken gebeuren – staat trouwens ook op het wensenlijstje om aan te pakken, maar daar gaat de provincie over.
En dan de hondenbelasting. Met een rekening van bijna 30 euro voor een viervoeter kregen hondenbezitters in IJsselstein al een redelijk bescheiden nota. Nu laat de portemonnee van IJsselstein het dus toe om de hondenbelasting per 1 januari helemaal af te schaffen. De stad gaat daarmee mee in de trend van steeds meer gemeenten die de hondenbelasting vaarwel zeggen.
We hebben geen moeilijke keuzes hoeven maken
Mark Foekema, wethouder financiën IJsselstein
Trots is wethouder Financiën Foekema op de begroting. Tijdens de presentatie aan de pers steekt hij een krantenartikel uit 1977 in de lucht met de kop 'IJsselstein en z'n miljoenen'. Ook dat ging toen over de begroting. En ondanks dat de kop anders doet vermoeden, zat het plaatsje toen "financieel aan de grond". De hondenbelasting ging van 40 naar 50 gulden.

Uitstekend weerstandsvermogen

Hoe anders is dat nu. "We staan er op dit moment financieel erg goed voor", vertelt Foekema. Zo stijgt het weerstandsvermogen van de gemeente de komende jaren naar de factor 2,5. Hoe hoger die factor, hoe beter de gemeente bestand is tegen onverwachte kosten. Een factor van 2,5 wordt gezien als "uitstekend" en betekent dus dat de gemeente financiële tegenvallers kan opvangen.
Hoefde het college dan helemaal geen scherpe keuzes te maken voor komend jaar? "Eigenlijk niet", antwoordt Foekema. "Toch: we hebben bijvoorbeeld een ton uitgetrokken voor eenzaamheidsbestrijding voor ouderen. Dat had ook twee ton mogen zijn." Verder is er volgens Foekema ook nooit genoeg geld voor jeugdzorg.

Ton zonder bestemming

Voor één ton koos het college nog geen bestemming. Dat wordt een potje waarvoor de gemeenteraad met ideeën mag komen. "Ze mogen met dingen komen waar ze – anders dan anders – geen dekking voor hoeven te zoeken", legt de wethouder uit. De coalitie van LDIJ, VVD en CDA heeft in IJsselstein een grote meerderheid in de gemeenteraad, maar het college vindt dat ook partijen die niet in het college zitten, "de ruimte moeten krijgen".
Om alles te kunnen betalen, stijgt de ozb in IJsselstein met 3 procent. "Dat is maar heel licht", vindt de wethouder. De riool- en afvalstoffenheffing gaat voor een meerpersoonshuishouden omhoog met 4,60 euro per maand. Foekema: "We hopen daarmee dat het betaalbaar blijft voor iedereen. Het is al lastig genoeg."
Volgende week donderdag praten lokale politici over de begroting in de commissie Bestuur.

Financiële meevaller dit jaar

De gemeente IJsselstein houdt dit jaar nog 5 ton over. Een financiële meevaller van het Rijk, die misgelopen parkeerinkomsten vanuit coronatijd compenseert. Vandaag besloot het college dat bedrag te willen inzetten voor armoedebestrijding, bijvoorbeeld via Stichting Leergeld. "Heb je financiële zorgen? Blijf er niet mee zitten, maar meld je", is de boodschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.