Eemnes vraagt extra geld, samenwerking met Blaricum en Laren twee miljoen euro duurder

Eemnes gezien vanuit de Eempolder.
Eemnes gezien vanuit de Eempolder. © ANP / Caspar Huurdeman
Eemnes - Eemnes wil meer geld uitgeven aan de samenwerking met Blaricum en Laren. De zogenoemde BEL-combinatie heeft twee miljoen per jaar extra nodig om de inwoners van de drie gemeenten van dienst te kunnen zijn. Voor Eemnes gaat het om een bedrag van ongeveer zes ton per jaar.
Blaricum, Eemnes en Laren delen al vijftien jaar een ambtelijke organisatie van zo'n tweehonderd medewerkers. Burgemeester Roland van Benthem zegt dat met het hogere bedrag op de gemeentebegroting tien voltijdsbanen en investeringen in het gezamenlijke gemeentekantoor kunnen worden betaald.

Extra mensen

Eemnes en de twee andere gemeenten hebben de extra mensen nodig voor nieuwe wet- en regelgeving zoals de Omgevingswet, crisissituaties rond bijvoorbeeld corona of vluchtelingenopvang en het betrokken houden van inwoners. Bovendien moet de BEL-combinatie op de krappe arbeidsmarkt concurreren met andere gemeenten. En ook bij onderwerpen als de energietransitie en huishoudelijke hulp voor inwoners wordt het personeelstekort een probleem, verwacht Van Benthem.
Daarnaast is het BEL-kantoor aan de Zuidersingel in Eemnes toe aan modernisering. Een deel van het extra geld gaat daarom naar technische hulpmiddelen die op afstand werken en digitaal overleggen makkelijker moeten maken. Inwoners van Eemnes kunnen in de toekomst ook de gemeenteraadsvergaderingen live volgen via een beeldscherm. Nu wordt alleen nog het geluid 'gestreamd'.

Begroting

De hogere uitgave voor de BEL-samenwerking staat in de begroting die de gemeenteraad van Eemnes over een paar weken bespreekt. Volgens burgemeester Van Benthem, die een achtergrond als registeraccountant heeft en die begroting zelf opstelt, eindigt de gemeente tot en met 2026 elk jaar met een positief saldo.
Op aandringen van de gemeenteraad probeert Eemnes bewust meer geld over te houden. Van Benthem verwacht dat de algemene reserve in 2024 dankzij de verkoop van gemeentegrond minimaal naar de 3 miljoen euro oploopt. De gemeenteraad heeft in 2019 een ondergrens van 3,5 miljoen euro vastgesteld, omdat de risico's op financiële tekorten zijn toegenomen door uitgaven in het sociaal domein en het onvoorspelbare verloop van de uitkering van het Rijk uit het gemeentefonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.