WK voetbal komt eraan, maar nog geen Oranjekoorts of plannen voor grote schermen

© ANP
Utrecht - Het WK voetbal in Qatar begint over ruim een maand, maar de Oranjekoorts is nog ver te zoeken. Versierde straten of plannen voor grote schermen zijn er (nog) niet. Is het Qatar dat tegenstaat, willen we geen eindtoernooi in november-december of staan we straks toch allemaal weer te feesten als Nederland ver komt?
In Franse steden worden grote WK-schermen geboycot vanwege mensenrechtenschendingen in Qatar. Volgens Human Rights Watch en Amnesty International zijn er minstens 6500 arbeidsmigranten omgekomen bij de bouw van de verschillende stadions die tijdens het toernooi gebruikt worden. Daarnaast wordt tijdens het evenement in de golfstaat onnodig veel energie verspild. De stadions in het warme land worden tijdens de wedstrijden gekoeld met airconditioning.
De fractie van GroenLinks wil dat de gemeente Rotterdam het op grote schermen vertonen van WK-wedstrijden in Qatar om deze redenen gaat verbieden. GroenLinks Utrecht laat weten allerlei bezwaren te hebben tegen het WK in Qatar, maar is geen voorstander van een verbod op schermen in de stad. De Amsterdamse afdeling van D66 pleit ervoor dat op eventuele schermen eerst een boodschap is te zien over de mensenrechtenschendingen in Qatar. Het moet zorgen voor bewustwording bij volgers van het voetbalevenement.
Boodschap over mensenrechten op groot scherm is goed voorstel
Utrechts D66-raadslid Ralph Peters
"Een mooi voorstel", vindt het Utrechtse D66-raadslid Ralph Peters. "Mogelijk zijn er in Utrecht aanvragen voor publieke schermen als Nederland de halve finale of finale bereikt. Mocht het zover komen, zullen wij waarschijnlijk ook voorstellen om aandacht te besteden aan de situatie in Qatar." De Utrechtse fractie van GroenLinks ziet ook wel wat in dit plan.
Maar in Utrecht en ook Amersfoort is het vooralsnog stil wat schermaanvragen betreft. De gemeenten zeggen zelf geen 'public viewings' te organiseren. Als er aanvragen van initiatiefnemers binnenkomen, dan zullen die worden beoordeeld. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort kan dit ook te maken met de koude maanden waarin het WK dit keer wordt gehouden.

Torenhoge kosten

Op de Neude zijn geen plannen voor een groot scherm, laat Theo Burger van café De Beurs weten. "Dit in verband met de torenhoge kosten." In De Beurs zelf zullen ook geen wedstrijden worden getoond omdat Burger het WK in Qatar "een belachelijke situatie" vindt. Bij een volgend voetbaltoernooi zal zijn café weer van de partij zijn, laat hij weten. Ook op de Ganzenmarkt in Utrecht zijn geen plannen voor een groot scherm. Café De Zaak zal de wedstrijden van het Nederlands elftal wel uitzenden, maar houdt het klein.
Toch zijn er ook horeca-ondernemers die fors willen uitpakken met het voetbaltoernooi. Café De Potdeksel aan het Lucasbolwerk in Utrecht bijvoorbeeld. "We gaan er als vanouds een feest van maken met een scherm op het terras en schermen binnen", zegt Kris Besselse. "Het is natuurlijk niet goed wat daar gebeurd is, maar als we het allemaal zouden boycotten zouden deze mensen ook voor niks zijn overleden. Voetbal is van de wereld en Oranje is van ons. Wij zullen de jongens in Qatar dus steunen, ook al slaat het nergens op om het in zo’n land te houden."
In 2018 hebben we ook het WK in Rusland uitgezonden
Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Utrecht

Politiek standpunt

"De horeca hoeft niet per se een politiek standpunt in te nemen", zegt Jan Hagenouw, voorzitter van Koninklijke Horeca, afdeling Utrecht. "Ondernemers die ik spreek, wijzen er ook op dat er in veel landen wel wat aan de hand is en in 2018 hebben we bijvoorbeeld ook het WK in Rusland uitgezonden."
Ook de Utrechtse horecabond heeft nog niets gehoord over plannen voor schermen op pleinen in de stad. "Dat heeft wellicht ook alles te maken met de tijd van het jaar." Bij TivoliVredenburg speelt mee dat veel wedstrijden 's middags worden gespeeld. Voor het podium is dat reden om de wedstrijden niet uit te zenden.
Het WK voetbal begint op 20 november. De finale is een week voor Kerstmis, op 18 december. Nederland neemt het in de poulefase op tegen Senegal, Ecuador en Qatar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.