Staatssecretaris na incidenten Lindenhorst Zeist: op andere manier naar gesloten jeugdzorg kijken

© Google streetview / Gemeente Utrecht
Zeist - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) is geschrokken van de berichten over de gesloten jeugdzorginstelling Lindenhorst in Zeist, waar een begeleider een wurggreep toepaste en een jongen met een mes op verlof kon gaan. "Het sterkt me in het idee dat we op een heel andere manier naar de gesloten jeugdzorg moeten kijken", zei Van Ooijen voor de ministerraad.
In de Lindenhorst worden jongeren tot 18 jaar met complexe gedragsproblemen behandeld. Zij worden daar op last van de rechter geplaatst. Uit onderzoek van het AD blijkt dat er ernstige incidenten plaatsvinden. De staatssecretaris heeft niet kunnen verifiëren hoe de situatie in de instelling is, maar heeft wel contact gezocht met zorginstelling Pluryn, waaronder de Lindenhorst valt, om te vragen welke maatregelen zij gaat nemen. Het is niet aan de staatssecretaris om in te grijpen, zei hij.

Te repressief

"In het algemeen hebben we goed zicht op de gesloten jeugdzorg en weten we dat de situatie vraagt om een verandering, om transformatie." Het regime is vaak te repressief geweest, wat tot kritiek leidde, licht de bewindsman toe. "Kinderen zeggen achteraf dat ze op een andere manier behandeld hadden moeten worden."
Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om nu alvast maatregelen te nemen om de omstandigheden voor kinderen te verbeteren, zoals het minder repressief maken van de vrijheidsbeperking voor jongeren. Dit is vooruitlopend op de plannen van het kabinet om vanaf 2025 alleen nog kleinschalige gesloten jeugdzorginstellingen te hebben en daar vanaf 2030 helemaal mee te stoppen.
Volgens het AD ervaren jongeren de situatie in Lindenhorst als onveilig. Oud-bewoners schetsen in de krant een beeld waarbij "elk moment de vlam in de pan kan slaan". Eén van hen vertelt bijvoorbeeld dat op de school op het terrein de stoelen regelmatig door het lokaal vliegen. "Ik zeg eerlijk, ik deed daar ook aan mee. Maar zo ging het gewoon." Er zou ook te vaak geweld worden gebruikt om jongeren in het gareel te krijgen.

'Veiligheid niet in het geding'

De overkoepelende organisatie Pluryn, waar de Lindenhorst onder valt, zegt dat veiligheid binnen de Lindenhorst niet in het geding is. De opsomming van incidenten in het artikel in het AD zou geen recht doen "aan het goede en belangrijke werk dat onze medewerkers verrichten voor de zeer kwetsbare jongeren die bij Lindenhorst verblijven".
Pluryn ontkent niet dat er af en toe incidenten zijn. "We hebben een zware opgave als JeugdzorgPlus. De jongeren die wij behandelen, hebben serieuze problemen. Incidenten proberen we natuurlijk te voorkomen. Dat lukt niet altijd en dat is voor een deel inherent aan het werken met deze zeer complexe doelgroep. "
Pluryn zegt verder het volste vertrouwen te hebben in de medewerkers van de Lindenhorst en sluit daarnaast aan bij het pleidooi van de staatssecretaris voor kleinschaligheid. De instelling verhuist komend jaar dan ook naar nieuwbouw in Maarsbergen, waar in kleinere groepen gewerkt kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.