Blind rennen onmogelijk? 'Het is best wel eng maar ik doe het gewoon'

© RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
Utrecht - 'Ik weet helemaal niet meer waar ik ben!' schreeuwt tweevoudig kampioen Susan Krumins op de atletiekbaan in Utrecht. Geblinddoekt rent ze over de baan om aandacht te vragen voor de stichting Running Blind.
Wie zonder problemen wél blind kan lopen is Tjarda Struik, blindfluencer uit Zeist. Ze staat deze week op de eerste braillecover van het tijdschrift Runner's World in samenwerking met de stichting. Soepeltjes rent ze het duo Susan Krumins met buddy in haar eentje voorbij. ''Het is best wel eng, maar ik vind het leuk, dus doe ik het gewoon.''
'Blindfluencer' Tjarda uit Zeist staat op cover van Runner's World

Barbapapa

De blindfluencer ziet nog maar 5 procent en dat betekent dat ze helemaal geen details kan zien. ''Mensen zijn net barbapapa's voor mij met iets meer kleuren.'' Met verschillende tactieken kan ze toch helemaal in haar eentje door het bos lopen. Zo gaat ze vaak rennen als het een grijze dag is zodat ze zo min mogelijk mensen tegenkomt en neemt ze vaak haar hondje mee die een bel om zijn nek heeft. ''Het is geen blindengeleidehond dus dat was wel even oefenen, maar nu hebben we het wel onder de knie.''

Buddy

Tjarda Struik met het Runner's tijdschrift. Samen met poedel staat ze op de cover
Tjarda Struik met het Runner's tijdschrift. Samen met poedel staat ze op de cover © RTV Utrecht - Claire Hartzuiker
Dat het erg bijzonder is om zomaar zonder buddy te lopen, merkt ook topatleet Susan Krumins als ze gillend aan haar geblinddoekte rondje begint. Hiervoor had ze met haar ogen dicht getraind. Maar zo echt helemaal zonder zicht vond ze toch spannender dan gedacht: ''Oh my god, gaan we nog steeds goed? Ik weet ook helemaal niet hoeveel rondjes we nu al lopen.''
Gelukkig weet haar buddy dit wel en begeleidt Ann haar soepel de baan over. Na een rondje of drie gaat ze nog een stapje verder en neemt ze de tweevoudig kampioen rennen op de 3 - en 10 duizend meter, mee het gras op. Dat gaat bijna mis. ''Oh dit vind ik heel erg spannend!'' Gelukkig is Susan in goede handen.
Ann doet dit namelijk al twaalf jaar en is buddy geworden toen haar dochter wilde gaan hardlopen. Er was echter geen enkele club in Utrecht voor renners met slecht zicht. Daarom heeft ze Running Blind, dat destijds alleen in Rotterdam bestond, naar Utrecht gehaald. Inmiddels zijn er een hoop buddy's beschikbaar voor blinde of slechtziende sporters in Utrecht, maar zou ze nog graag meer aanmeldingen voor runners willen zien.
Soms loop je letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan
Tjarda Struik

Tijdschrift

Een voor de hand liggende sport voor blinden en slechtzienden lijkt het op het eerste gezicht niet. Des te meer reden voor het covermodel Tjarda om te laten zien dat je zelfs als je beperkt bent alles kan bereiken. ''Soms loop je letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan, maar ik wil gewoon alles uit het leven halen wat er uit te halen valt.'' Om op de cover van het eerste tijdschrift met braillecover te staan vind ze dan ook een hele eer al vind ze de boodschap die ze ermee kan geven het belangrijkst. ''Ik hoop dat ik hierdoor mensen met een beperking, in mijn geval is het blind zijn, inspireer om meer het podium te pakken.
Het tijdschrift met braillecover ligt vanaf 17 oktober in de winkel. De inhoud van het tijdschrift is niet in braille maar kan wel via een QR-code gescand worden die je doorverwijst naar een ingesproken versie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.