MKB krijgt steun, maar Zegveldse bakker vreest winter: 'De letters, de kransen de oliebollen, dat moet allemaal gemaakt worden'

Jan en Annalies in de bakkerij.
Jan en Annalies in de bakkerij. © RTV Utrecht
Zegveld - Ze waren één van de eersten die aan de bel trokken, vorig jaar al. Bakkerij De Leeuw in Zegveld zette de oven niet meer aan op maandag en dinsdag vanwege de te hoge energiekosten. Nu ligt er een steunpakket van ruim 3 miljard euro voor de kleine en middelgrote ondernemers. Dat lijkt goed nieuws, maar in de bakkerij van Annalies en Jan gaat geen gejuich op.

De regeling is volgens Minister Micky Adriaanse van Economische Zaken bewust eentje voor een "zeer selecte groep". Zo komen alleen ondernemingen in aanmerking die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Bovendien moet het verbruik boven de 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur stroom liggen.

Bedrijven die voldoen aan die voorwaarden, kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen. Voor elke onderneming geldt een maximumbedrag van 160.000 euro.

Op deze drukke vrijdagmiddag staan Annalies en Jan samen in de eeuwenoude bakkerij, sinds zeker 1619 worden hier broden gebakken. Vandaag zijn ze bezig met het krentenbrood en de bruine bollen voor het weekend. De afgelopen tijd noemen ze "afschuwelijk". "Je hoort van de ene na de andere collega-bakker dat die stopt. Dat doet pijn. En je denkt: wie is de volgende? Ben ik dat?"
In het plaatselijke krantje hebben ze laatst een advertentie geplaatst: 'Ook wij moeten ons aanpassen, maar we gaan door!'. Daarmee doelen ze op de oven die voortaan koud blijft op maan- en dinsdagen. Dat besluit namen ze al in december, toen de prijzen al flink waren gestegen maar de oorlog in Oekraïne nog niet was uitgebroken.
Bakkers Jan en Annalies staan al decennia samen in de bakkerij en noemen de situatie "ronduit zorgelijk":
Sindsdien zijn de prijzen alleen maar meer gestegen; de oven blijft nog altijd uit op die dagen. Het steunpakket is bij Bakkerij De Leeuw dus in principe welkom nieuws. Maar Jan en Annalies zijn niet al te hoopvol. Ze vragen zich af of het genoeg gaat zijn. Jan: "Ze gaan de helft vergoeden van de gestegen energiekosten. Maar wat als die prijzen nog meer gaan stijgen?"
Ook bij andere bakkers leven die zorgen. De Nederlandse Vereniging voor Bakkerij noemde de regeling vandaag een aalmoes. "Er zijn bakkerijen die 300.000 euro gas per maand verstoken, terwijl het kabinet denkt aan een maximum van in totaal 160.000 euro. Voor het leeuwendeel van de bedrijven zou dit veel te laag zijn "

'Wie gaat dat betalen? Hoe ga je dat betalen?'

Bovendien baart de ingangsdatum van 1 april ondernemers ook zorgen. Annalies rekent voor: "Het is nu oktober. November, december, januari, februari, maart… die energierekening is hoog. Wie gaat dat betalen? Hoe ga je dat betalen? Dat steunpakket komt gewoon te laat."
Ze zien vooral op tegen de "energievretende" decembermaand. "De letters, de kransen, de stollen, die moeten allemaal gemaakt worden. En wat dacht je van de oliebollen? Wat gaan die doen? Daarvoor moet overal een stekker in het stopcontact en die elektriciteitsmeter die draait wel."

Dat de regeling pas dit voorjaar ingaat, komt doordat de invulling ervan veel tijd kost. Zo moet het worden getoetst aan de Europese regels.

Tot die tijd zou de Belastingdienst wel soepeler omgaan met verzoeken om belastinguitstel. Ook banken hebben aangegeven "sneller en soepeler" leningen te verstrekken. Het aangekondigde steunpakket geeft ze meer zekerheid.

De zestigers kunnen nog wel wat hebben en blijven positief, zeggen ze. Dat de oven minder aan staat, maakt dat de kosten minder hoog zijn, legt Annalies uit. "En we zijn wat ouder, dus je mag ervanuit gaan dat we wat vet op onze botten hebben. Maar het is niet de bedoeling dat je al je spaargeld op gaat maken." Jan vult aan: "We hebben toch wensen die we graag willen realiseren: op een gegeven moment rustiger leven, bijvoorbeeld de helft minder werken. En dat ik dan gewoon nog wat voor de lol kan doen in de bakkerij."
Ze houden de moed erin bij elkaar en ze hopen in april aanspraak te kunnen maken op de aangekondigde financiële steun. De gedachte dat de bakkerij al zo lang bestaat en dat ze zijn voorgegaan door 28 generaties, houdt ze ook op de been, besluit Annelies. "Al die bakkers die voor ons zijn geweest zullen allicht een probleem hebben gehad dat ze hebben opgelost. En wij gaan het ook oplossen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.