Ondernemers Utrechtse Bloemenmarkt maken zich grote zorgen over de toekomst

© RTV Utrecht
Utrecht - Glastuinbouwers denken dat ongeveer dertig procent van de sector kans loopt om de komende tijd failliet te gaan. De inflatie en met name de stijgende gasprijs is voor veel ondernemers bijna niet meer op te brengen. Standhouders op de Bloemenmarkt Janskerkhof in Utrecht verwachten binnenkort bijna geen Nederlandse bloemen meer te verkopen.
"Dat is echt heel erg jammer", zegt Ben de Vries van FLWRS. "Ik verwacht dat we nu de laatste bloemen uit Nederland verkopen en dat we vanaf nu veel meer bloemen uit bijvoorbeeld Afrika zullen zien op de beurs. En hier in Nederland zullen veel kassen leeg blijven omdat de energierekening enorm is gestegen."
Ondernemers Utrechtse Bloemenmarkt maken zich grote zorgen over de toekomst
"Eigenlijk is het bizar", zegt de Vries. "In Afrika zagen ze dit al aankomen en daar hebben ze hele bossen platgegooid om er bijvoorbeeld rozen te kweken. Die komen dan helemaal naar Nederland. Dat kost natuurlijk veel brandstof en de kwaliteit is minder. Maar het is nog steeds goedkoper dan ze hier in een kas te kweken, terwijl Nederland een leidende rol heeft in de tuinbouwwereld."

Stekken drie keer zo duur

Natasja van Rossum van Kwekerij De Beeksterhof merkt ook goed dat alles duurder wordt. "Wij kopen stekken vanuit een kas en die kweken we dan op in de koude grond. Die stekken zijn nu twee tot drie keer zo duur. Maar ook de potten waar onze planten in zitten zijn veel duurder. Zelfs de plastic kaartjes met daarop informatie over de plant zijn veel duurder geworden. En dat kunnen we niet allemaal doorberekenen aan de klant."
Ben de Vries van FLWRS loopt tegen hetzelfde probleem aan. "Het wisselt een beetje per bloem, maar het kan zijn dat een bos die eerst tien euro koste, nu eigenlijk voor vijftien euro of voor zeventienvijftig verkocht moet worden om nog voldoende winst te maken. Maar als ik ze voor dat geld neer zet, koopt niemand ze meer. Misschien vinden mensen me dan wel een oplichter of zo. Dus nu maken we minder winst."

Kerstbomen

Het duurt nog even, maar binnenkort is het weer tijd om kerstbomen te verkopen. "Maar door alle onzekerheid, weten we nu niet hoeveel bomen we in moeten kopen", vertelt Natasja van Rossum van Kwekerij De Beeksterhof. "We doen dit al 35 jaar, dus we weten normaal gesproken wel hoeveel bomen we ongeveer kunnen verkopen. Maar mensen hebben nu opeens veel minder geld te besteden. En ik denk dat ze een kerstboom wel als een luxeproduct zien waar op bezuinigd kan worden. We moeten de bomen allemaal voorfinancieren, dus dat is erg spannend."

Milieuzone

En als dit allemaal nog niet genoeg onzekerheid is, dan is er ook nog de Utrechtse Milieuzone. De vrachtwagens die de ondernemers gebruiken om de bloemen naar het Janskerkhof te vervoeren zijn volgens de gemeente Utrecht te vervuilend. Binnenkort mogen ze daarom niet meer door het centrum van de stad rijden.
"Maar we kunnen helemaal geen schonere vrachtwagen betalen", zegt Natasja. "Eerst krijgen we de financiële klap door corona, dan begint de oorlog en worden de producten die we gebruiken duurder en nu hebben we te maken met die enorme gasrekening. We kunnen nu echt geen nieuwe vrachtwagen betalen. Er eten gewoon zes gezinnen van ons bedrijf. En er zijn al grote faillissementen in de sector. We zijn heel erg bang dat dit straks ook bij ons gaat gebeuren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.