Demonstranten maken selfies met beuken uit protest tegen kap 484 bomen bij Huis Doorn

© Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug
Doorn - Een opvallende protestactie tegen de kap van 484 bomen bij Huis Doorn vandaag. Alle bezoekers kregen daar een wit lint aangeboden, met het verzoek deze om een van de vele beuken op het landgoed te binden en er een selfie mee te maken. Die foto's worden vervolgens gebundeld in een boek.
De ludieke demonstratie werd georganiseerd door de werkgroep Utrechtse Heuvelrug en de lokale tak van de Partij voor de Dieren. Het 'rouwboek' dat voortkomt uit vandaag, willen de actievoerders aanbieden aan de burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug. Zij zijn namelijk degenen die uiteindelijk een besluit moeten nemen over de kapaanvraag.

Beuken dreigen af te sterven

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het park in oude luister herstellen en daar moeten de bijna 500 beuken bij het kasteel voor wijken.
Volgens het Rijksvastgoedbedrijf zelf is klimaatverandering de reden voor de geplande kaalslag. Door de jaarlijks terugkerende droogte dreigen de bomen, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn, nu af te sterven. Ingrijpen is daarom noodzakelijk, aldus de overheidsinstelling.
De bomen moeten daarom plaats maken voor "beplanting die wel tegen de droogte kan". Daarbij moet onder meer gedacht worden aan lindenbomen, boomhazelaars en bepaalde esdoornsoorten.
De actievoerders stellen echter dat klimaatverandering juist een reden is om de bomen wél te behouden. We hebben immers meer bomen nodig, niet minder, zo redeneren zij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.